bezlepkový koláč cheesecake

Bezlepkový cheesecake z piškót

Väčšinou robievam také zdravšie verzie cheesecakeov či koláčov, tento bude asi také niečo medzi a preto by mohol potešiť oba tábory 🙂 klasikov aj priaznivcov zdravšej stravy.

Namiesto klasických sušienok som totiž na spodok cheesecaku použila bezlepkové piškóty (z kukuričnej múky) cukor vymenila za náhradné sladidlo (môže si zvoliť diabetické, erythrit alebo iné, ktoré máte radi). Tiež som použila jeden polotučný a jeden nízkotučný tvaroh, žiadne mascarpone.

 Na prípravu v klasickej tortovej forme budete potrebovať:

na korpus:

  • 1 balíček bezlepkových piškót
  • 50g masla

na tvarohovú náplň:

  • 1 jemný polotučný tvaroh
  • 1 jemný nízkotučný tvaroh
  • primiešala som sem aj trošku ochuteného hrudkovitého tvarohu, ktorý som si ešte doroztláčala vidličkou… také to vedierko z Lidla 😀 (príchuť vanilka/hrozienka), ale nemusí tam byť
  • 2 vajíčka
  • 1/2 balíčka zlatého klasu (fitnesáci môžte nahradiť aj odmerkou proteínu, najviac sa mi osvedčil tento)
  • sladidlo

na polevu:

  • 6 plátkov želatíny (ja som mala z Lidla v takom modrom balení)
  • 3/4 hrnčeka lesného ovocia
  • trocha vody
  • sladidlo podľa chuti

Postup:

Piškóty si rozdrivíme, alebo ideálne rozmixujeme, na prášok. Roztopíme si maslo a zmiešame ho s piškótami v miske a poriadne premiešame vidličkou kým nám nevznikne konzistentná hmota. Rovnomerne rozdelíme na dno tortovej formy a dáme piecť na 10minút do rúry na cca 160°C.

Tvarohy si zmiešame s vajíčkami, sladidlom a potom pridáme Zlatý klas. Túto hmotu vylejeme na predpečený korpus a pečieme spolu ďalšiu hodinu na 150-160°C. Na vychladnutý koláč nalejeme vrchnú vrstvu, ktorú sme si pripravili nasledovne: rozmixované ovocie zmiešame so želatínou. Želatínu som si pripravila tak, že som ju v hrnci zaliala iba malým množstvom vody asi 5 lyžíc (tak aby bola pokrytá vodou) a nechala napučať 10 minút. Potom som ju na nízkej teplote roztopila na sporáku a vliala do rozmixovaného ovocia.

Keď je želatína polostuhnutá môžme ozdobiť podľa fantázie ovocím 🙂 Dobrú chuť!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

pozor! vysoko návykový – odporúčam jesť pod dohľadom zodpovednej osoby 😀

Zdroj: Za tento bezlepkový koláčik ďakujeme Ivett. https://ivettrichblog.wordpress.com/2019/02/25/bezlepkovy-cheesecake-z-piskot/

A nezabudni, že si môžeš kúpiť skvelý smaltovaný hrnček 🙂

http://www.pinkonion.sk/hrnceky/

Táto webstránky využíva pre svoju funkčnosť súbory cookies. Jej používaním s tým súhlasíte.