raw potraviny

Nie sme nejakí fanatici do RAW stravy, ani by sme vám nechceli nahovoriť, že je to super skvelý spôsob života a stravovania. No sú potraviny, ktoré sa z pádnych dôvodov oplatí dopriať si surové. Ich tepelnou úpravou sa z nich totiž stratí množstvo cenných vitamínov či stopových prvkov.

Okrem našich RAW tyčiniek je pre náš organizmus veľmi prospešné dopriať si pravidelne (alebo i denne) napríklad tieto potraviny:

CESNAK

  1. Prevencia (liečba) kardiovaskulárnych ochorení – cesnak pomáha odstraňovať povlak tvoriaci sa v artériách, zvyčajne dôsledkom nesprávnej životosprávy.
  2. Ochrana proti rakovine – dokáže pomôcť proti rozmnožovaniu sa rakovinotvorných buniek, najčastejšie v oblasti brucha, tráviaceho traktu, pankreasu a pŕs.
  3. Pomáha znižovať krvný tlak.
  4. Prevencia proti chrípke, nachladnutiu a zápalom.
  5. Prevencia demencie a Alzheimerovej choroby – tieto vznikajú na základe oxidatívneho poškodenia v tele. Cesnak obsahuje niekoľko antioxidantov, ktoré telo proti takémuto poškodeniu ochraňujú.
  6. Pomoc s diabetom – cesnak má skvelú schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi.
  7. Zdravé brucho a črevá – väčšina črevných problémov je spôsobená škodlivými baktériami v čreve. Antibakteriálne vlastnosti cesnaku, pri častom požívaní tieto baktérie ničia a zlepšujú tak celkovú kondíciu čriev.
  8. Prevencia zápalov močových ciest – cesnak dokáže efektívne bojovať aj proti baktériám spôsobujúcim zápal močových ciest, ich rozmnožovaniu a osídľovaniu močového traktu.

CIBUĽA

  1. Anémia – vysoký podiel železa v cibuli, je skvelým pomocníkom pri anémii. V akútnych stavoch sa odporúča zjesť jednu strednú, surovú cibuľu denne. Výsledky na seba nenechajú dlho čakať.
  2. Regulácia cukru v krvi – rovnako ako cesnak, i cibuľa má schopnosť udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi.
  3. Menštruačné kŕče – neuveríte, ale cibuľa je naozaj jedným z najúčinnejších spôsobov ako skoncovať s kŕčmi počas vašich „dní“. Doprajte si ju pravidelne aspoň 3 – 4 dni pred začiatkom PMS.
  4. Lupiny – vďaka vitamínu C a jej antiseptickým účinkom pomáha odstrániť lupiny. Doprajte svojim vlasom kúpeľ v cibuľovej šťave 2 x týždenne. Výsledkom bude hlava bez „snehu“ plus rast nových vlasov. Sto krát lepšie ako drahý kondicionér!
  5. Lepší spánok – fytochemikálie obsiahnuté v cibuli pomáhajú s poruchami spánku.
  6. Imunita – vďaka skvelým antioxidačným účinkom, je cibuľa schopná telo zbaviť škodlivých voľných radikálov z prostredia a predchádzať tak rôznym ochoreniam.
  7. Žiarivá pleť – vďaka vitamínu C a protizápalovým účinkom cibule sa zbavíte mdlej pleti i nežiaducej pigmentácie. Pri akútnom riešení problému si ju doprajte denne.

TIP: Pripravte si hlavnému jedlu veľkú porciu tradičného paradajkovo-cibuľového šalátu.

PRAVÉ DOMÁCE NEPASTERIZOVANÉ MLIEKO ?

  1. Zdravé črevá – baktérie obsiahnuté v takomto mlieku zabezpečia správne trávenie.
  2. Imunita – „surové“ mlieko na rozdiel od pasterizovaného obsahuje veľké množstvo imunoglobulínov, ktoré telu pomáhajú vytvárať protilátky na potláčanie škodlivých baktérií a vírusov.
  3. Laktózová intolerancia – surové mlieko je bohaté na laktázu, lipázu a fosfát. Laktáza pomáha telu stráviť cukry nachádzajúce sa v mlieku. Štúdie vykonané na viac ako 700 rodinách ukázali, že v 80% prípadov sa pri konzumácii surového mlieka u laktózovo intolerantných ľudí nevyskytli žiadne príznaky neznášanlivosti.
  4. Zdravé tuky – nie len avokádo je zdravý tuk. Surové mlieko je plné zdravého maslového tuku, bohatého na vitamín A, K a E.
  5. Aminokyseliny – v surovom mlieku nájdeme až 8 aminokyselín, ktoré telu pomáhajú so základnými funkciami ako je budovanie svalov, posilnenie imunity, ochrana svalovej hmoty a pod.
  6. Prevencia hypertenzie a obezity – kvalitné surové mlieko od správne kŕmených kráv je bohaté na konjugovanú kyselinu linolovú, známu ako CLA. O tejto je všeobecne známe, že pomáha bojovať nielen proti vysokému krvnému tlaku ale i proti obezite.
  7. Zdravé mlieko bez hormónov – pravé mlieko od poctivého farmára neobsahuje hormóny, ani antibiotiká, ktorými bežne kŕmia kravy, ktoré dodávajú mlieko pre reťazce vo veľkom.
  8. Omega 3 a Omega 6 – mastné kyseliny – tie nám pomáhajú s imunitou, prevenciou srdcových ochorení a mnohými ďalšími.

MED ?

  1. Antioxidanty – prevencia ochorení, očista organizmu.
  2. Hladina cukru v krvi – pomáha regulovať hladinu cukru.
  3. Zlepšuje cholesterol – surový med dokáže skvele redukovať hladinu zlého LDL cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu.
  4. Hojenie rán – vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam sa ukázal ako vhodný spôsob pri liečbe bolestivých vredov, popálenín, odrenín a kožných zápalov.
  5. Utíši kašeľ – väčšina ľudí vie, že je to tak, a veru je to aj vedecky dokázané.
  6. Bez prídavných látok – neobsahuje lepok, tuk, sodík ani cholesterol.

TIP: Pridajte med do raňajkovej kaše, bieleho jogurtu či ovsených vločiek.

Pridajte med do raňajkovej kaše, bieleho jogurtu či ovsených vločiek.

MRKVA ?

  1. Proti rakovine – mrkva obsahuje luteín, ktorý je preukázateľným ochrancom pred rakovinou hrubého čreva. Vysoký obsah vitamínu A môže pomôcť znížiť riziko rakoviny žalúdka.
  2. Beta-karotén – okrem toho, že nám pomôže s krásnym opálením, môže znížiť aj riziko rakoviny prsníka. To už je dôvod, však dámy?
  3. Zrak – vitamín A je nevyhnutný pre dobrý zrak, preto nie je žiadnym prekvapením, že mrkva, ktorá ho má na dostač je skvelou voľbou. Okrem toho Vitamíny C a E plus beta-karotén pomáhajú chrániť pred makulárnou degeneráciou spojenou s vekom. Tu sa ukázali ako skvelé i sladké zemiaky.
  4. Chudnutie – mrkva je skvelý chrumkavý snack, keď chudneme. Hrnček mrkvy (cca 122g) obsahuje iba 50 kalórií, plus obsahuje zdraviu a tráveniu prospešnú vlákninu, ktorá vás udrží dlhšie sýtych.
  5. Pleť – vďaka obsahu vitamínov a beta-karoténu, ochráni pleť pred UV žiarením, predčasným starnutím a poškodením spôsobeným slnečným žiarením.
  6. Imunita – pomáha budovať imunitu a predchádzať infekciám ako napríklad zápal močových ciest.

TIP:  Vyskúšajte mrkvový šalát s jablkom alebo ananásom.

MANGO ?

Veľmi podobnými vlastnosťami oplýva aj mango (ktoré si môžeš v RAW forme dopriať i v našej tyčinke)

  1. Lepšie trávenie a pomoc pri zápche – vďaka vláknine a vode napomáhajú správnemu tráveniu a zabraňujú ochoreniam žalúdka.
  2. Zrak – vďaka vitamínu A pomáha pre lepší zrak. Pozitívne účinky má i na prevenciu nočnej slepoty a syndrómu suchého oka.
  3. Zníženie cholesterolu
  4. Výživa pleti – mango čistí pleť do hĺbky, stará sa o póry a žiarivosť pleti.
  5. Anémia – podobne ako cibuľa, tiež obsahuje vyššie množstvo železa, takže je vhodným pomocníkom na každý deň.
  6. Žiadostivosť – vedeli ste o tom, že mango je aj „ovocie lásky“? Má totiž afrodiziakálne vlastnosti, ktoré zvyšujú mužnosť. Doprajte ho vášmu milovanému a máte o krok bližšie k lepšej nálade v spálni.
  7. Posilnenie imunity – vďaka vitamínu A, C a karotenoidom.
  8. Antioxidanty – pomáhajú telo zbavovať škodlivých voľných radikálov, ktoré spôsobujú ochorenia rôzneho druhu.

TIP: Pripravte si telový peeling z manga. Vyrobíte ho zmiešaním roztlačeného manga, medu, mlieka a 2 PL trstinového cukru.

VO VŠEOBECNOSTI MÁ KONZUMÁCIA SUROVEJ STRAVY TIETO POZITÍVNE ÚČINKY:

  1. Zvýšenie hladiny energie
  2. Potenciál na dlhší život
  3. Zlepšené trávenie
  4. Čistá pleť
  5. Stabilizácia hmotnosti
  6. Rýchla príprava jedál
  7. Záchrana zvierat
  8. Menšia spotreba hovädzieho a bravčového mäsa = menšia uhlíková stopa

pripravila Iveta Škrabáková

X