raňajky

Scenár mnohých rán, vstať, umyť sa, obliecť, prípadne zvládnuť ešte vlasový styling, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani lepšie platené celebrity, pobaliť čo to so sebou a hybaj do práce a školy. Kde ale ostal čas na výživné raňajky?

Veľa z nás nie len, že netuší čo by si mali na raňajky pripraviť, aby neboli o pár hodín hladní, ale nemajú vôbec ani čas niečo takéto v rannom zhone podstúpiť. Potom prichádza na rad tradičné vyjedanie precukrených cereálií kdesi za pracovným stolom, v jednej ruke lyžica v druhej myš a mozog ani len nechyruje, že ste vôbec raňajkovali.

Ako zvládnuť zdravé raňajky, keď sa na mňa z každého rohu valia povinnosti?

raňajky

Nuž existujú len dve možnosti:

 1. Buď si ráno privstanete a budete ochotní urobiť niečo pre svoje zdravie a trávenie, a teda si pripravíte raňajky aké si zaslúžite.

2. Využijete také recepty, ktoré je možno pripraviť v predstihu a ráno si ich stačí v pokoji vychutnať.

Tu je zopár tipov na chutné raňajky, pre ktoré sa oplatí ukrojiť si 15 minút spánku:

Miešané vajíčka či chutná frittata

Pripravte si chutné raňajky z dvoch či troch vajíčok, pridajte svoju obľúbenú šunku a zeleninu nakrájanú nadrobno. Celý proces vám nezaberie viac ako 15 minút. Suroviny si môžete napokon pripraviť a nakrájať aj deň vopred a ráno ich len zmiešate na panvici. Výsledok? Chutné raňajky plné vitamínov, vlákniny a bielkovín, ktoré vás zasýtia až do obeda.

Proteínové lievance či wafle

Ráno môže začať tak nádherne! Cítite tú vôňu čerstvo upečených lievancov so škoricou a medom? Hmm, veríme, že keby ste aj zobudili vašich blízkych mixérom pri príprave cesta, tá chuť by to razom odčinila. Ak však patríte medzi tých opatrnejších, pokojne si ich pripravte večer vopred, po zohriatí v mikrovlnke budú opäť šťavnaté a chutné.

Čerstvá ovsená kaša

Jednoducho si dajte do misky 50 g (bezlepkových) ovsených vločiek a zalejte ich 120 ml horúcej vody či mlieka a počkajte 5 minút. Hotovú kašu dosladíte medom, agáve sirupom a môžete pridať čerstvé ovocie, orechy, chia semienka alebo orieškové maslo. Táto zdravá kombinácia jednoducho nikdy neomrzí.

Tipy na raňajky, ktoré si môžete pripraviť aj deň vopred

Svieže raňajkové smoothie

Receptov na smoothies je dnes už naozaj mnoho. Správne sú však tie, ktoré obsahujú vyvážené zložky. To znamená, že okrem ovocia či zeleniny, by smoothie malo obsahovať aj bielkoviny a zdravé tuky, ktoré zabránia vyskočeniu hladiny cukru v krvi a tiež pomôžu zasýtiť na dlhšie. Ako bielkovinu do smoothie môžete pridať grécky jogurt či tvaroh alebo proteínový prášok. Z tukov sú výborné mandle, kešu alebo pridajte dobre známe chia semienka. Smoothie si pripravte večer, nalejte do fľaše či šejkra a ráno ho vypite alebo jednoducho vezmite kamkoľvek.

Koláčové raňajky

Využite niektoré zo zdravých receptov na „mugcake“ (koláč z mikrovlnky), ktorý je hotový behom pár minút a je možné ho znova prihriať v mikrovlnke a bude ako čerstvo pripravený. Skvele poslúžia aj recepty ako zdravý banánový chlebík či rôzne moderné koláče s vyšším obsahom bielkovín. Fantázii sa medze nekladú, jediným obmedzením je priestor vo vašej dóze. ?

„Odpočinuté“ vločky

Sú skvelou verziou, keď ráno nemáte absolútne čas venovať sa príprave raňajok. Večer si v dóze zmiešate vločky s vodou alebo mliekom, ovocím, orieškami a zakryjete vekom. Do rána budú vločky jemné a nasiaknuté vodou tak, že z nich už bude hotová kaša. Môžete si ju dať odstátu pri izbovej teplote alebo zohriať. Tak jednoduché a rýchle!

Obložený ryžový chlieb

ryžový chlieb

Toto zvládne naozaj každý. Vedeli ste o tom, že keď ryžový chlebík natriete maslom deň pred raňajkami do rána bude vláčny a mäkučký ako normálny chlieb? Môžete tiež použiť humus ak ho máte radi. Potom už len jednoducho doň vložte aj obľúbenú šunku, šalát, vajíčko, zeleninu…všetko čo máte radi a užívajte si zdravé raňajky (desiatu) kamkoľvek sa vyberiete.

Sladká verzia: Natrite chlebíky tenkou vrstvou arašidového masla, džemu a pridajte plátky banánov.

Tanec chutí v miske

Alebo vo vašej dóze! Ako len chcete. Pripravte si deň vopred misku plnú chutného ovocia s gréckym jogurtom, tvarohom alebo bifido nápojom.

Slaná verzia: Nakrájajte si paradajky, papriku, uhorku, pridajte obľúbenú šunku, vajíčko a všetko vyšperkujte rozdrveným gréckym syrom. Mňam!

Fantázii sa medze nekladú, chce to len trošku plánovania a raňajky sa môžu stať tak hravé a jednoduché, ako by ste ani nedúfali.

A čo si dať v práci na desiatu či olovrant? Ovocie či chutnú ovocnú tyčinku s mangom v BIO kvalite v spojení s chrumkavými orieškami

Pripravila: Iveta Škrabáková

X