Laktózová intolerancia či alergia na mlieko? Ako ich rozlíšiť a naučiť sa s nimi žiť?
Mnohí z nás si pri slovnom spojení alergia na mlieko okamžite vybavia rad problémov, ktorý je s ňou spojený. Často sa však skloňuje i pojem laktózová intolrenacia. Ktorý zo stavov je vážnejší a čo všetko pre pacienta znamená? Spýtali sme sa imunologičky MUDr. Zuzany Abaffyovej
Aký je rozdiel medzi laktózovou intoleranciou a alergiou na mlieko?
⛔️ ? Alergia na mlieko predstavuje precitlivenosť na bielkovinu kravského mlieka resp. kozieho, ovčieho a jedná sa o imunologickú reakciu, ktorej podkladom je prehnaná reakcia na bielkovinu kravského mlieka, kedy sa voči bielkovinám tvoria alergické protilátky imunoglobulíny izotypu E ( tzv.IgE alergická precitlivelosť- atopia). Niekedy príčinou prehnanej reakcie môže byť aktivácia imunokompetentných buniek ( non IgE alergická precitlivelosť)
Príčinou intolerancie nie je chybná imunitná odpoveď ale neimunologická príčina. V prípade laktózovej intolerancie sa jedná o intoleranciu mliečneho cukru laktózy. Príčin intolerancie je viacero.
Čo môžem robiť v prípade, že som skonzumoval potravinu obsahujúcu laktózu a chcem sa vyhnúť problémom a bolestiam?
Najlepšie je myslieť na to ešte pred konzumáciou
potraviny s obsahom laktózy, avšak
ak sa to stane a daný jedinec vie, že bude mať potiaže, ktorým by sa rád vyhol, môže si podať enzým laktázu.
Existuje pod rôznymi názvami a v rôznych
množstvách v jednotlivých prípravkoch, ktoré sú
už dnes bežne dostupné v lekárňach.
Hrozia nejaké ďalšie zdravotné ťažkosti
v prípade, že sa vyradenie laktózy/mlieka
zo stravy úplne nedodržiava?
Vo väčšine prípadov nie je nutné úplné
vyradenie laktózy. Pri laktózovej
intolerancii väčšina pacientov znesie dávky laktózy 10 gramov za 24 hodín. Stopové množstvá laktózy v rôznych
výrobkoch ako sú polievky, pečivo,
margaríny, omáčky, mäsové výrobky nespôsobuje problémy.
Laktóza je lepšie znášaná ak sa tolerovaná dávka rozloží počas dňa a podáva s iným jedlom. Najmenej je tolerovaná nalačno. Väčšina pacientov znesie tvrdé, polotvrdé syry, kde je minimálny obsah laktózy. Kysnuté mliečne výrobky, smotana obsahujú menej laktózy. Naopak niektoré výrobky môžu byť obohatené sušeným mliekom a tie môže človek s laktózovou intoleranciou zniesť horšie (napr. niektoré cukrovinky, zmrzliny, špeciálne jogurty).
Je možné, že sa človek z laktózovej intolerancie časom vylieči?
Laktózová intolerancia môže byť stavom prechodným, napr. po črevnej viróze, vtedy po obnovení sliznice čreva sa obnovuje aj funkcia enzýmu laktázy a takýto človek môže znovu tolerovať laktózu.
K intolerancii samozrejme máme rozkošné šálky a hrnčeky ?