Je sezóna kapusty  i Dni Zelá v Stupave. Čo tak urobiť si halušky?

Tento krát sa stala taká vec, že recept na halušky sme si nenapísali. Nepamätáme si, koľko gramov toho a toho. Primárne sme použili nastrúhané zemiaky + múku Promix Uni od Novalim a Pohánkovú múku. Množstvo múky záleží od vodnatosti zemiakov.

POSTUP:

Čím menej múky, tým lepšie. Ale keď cesto v miske miešame, má držať po kope. My vajíčka do receptu nedávame.

Cesto na halušky nesolíme, solíme iba vodu, v ktorej sa varia.

Počas strúhania zemiakov a prípravy cesta si už nachystáme veľký hrniec s vodou. Vodu dáme zovrieť, aby sme ju mali pripravenú, pretože ak tento krok zanedbáme, začne nám cesto tmavnúť.

Vriacu vodu osolíme a cesto stierkou pretláčame cez „haluškové tvorítko“. Počas varenia halušky jemne premiešame a hotové sú asi za 4 minúty, keď všetky vyplávajú na povrch.

Scedíme ich a jemne prepláchneme horúcou vodou. Vložíme do misy a prikryjeme aby nevychladli.

Kyslú kapustu ešte nakrájame a opražíme na panvici.

Slaninku nakrájame na drobné kocky a na panvici uškvaríme.

Kapustu zmiešame s haluškami.

Pri servírovaní ich posypeme slaninkou a petržlenovou vňaťou.

X