Najlepšie kváskové biele rožky
Recept na chutné biele rožky z domáceho kvásku.
Možno ste už skúšali kváskové rožky. My tiež podľa rôznych kníh a nikdy to nebolo ono. Vydaril sa nám až náš vlastný recept. Tak sa oň podelíme 🙂 Recept obsahuje lepok. Ak hľadáte bez lepku, tak recept je tu: https://www.pinkonion.sk/kvaskovanie/bezlepkove-kvaskove-rozky-so-semienkami/
Na štartér potrebujeme.
210g hladkej múky špaldovej
210 ml vody
1 lyžica kvásku
Suroviny zmiešame vo veľkej sklenenej mise a zakryjeme potravinovou fóliou (alebo sprchovacou čiapkou = tá nám potom vydrží na niekoľko použití)
Necháme na kuchynskej linke (pri izbovej teplote) 12 hodín kvasiť.
Následne do štartéra pridáme:
412g hladkej špaldovej múky
125 ml mlieka
1,5 lyžičky soli
1,5 polievkovej lyžice oleja
Rukou suroviny homogénne zmiešame, cesto sa nelepí ani na ruky ani na misu. Opäť zakryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke 2 hodiny kvasiť.
Po 2 hodinách cesto v miske rukou premiešame, preložím na podložku a rozdelíme na 10 dielov.
Každý kúsok premiesime a vytvarujeme guličku. Pri miesení cítime, ako cesto pod našimi prstami tuhne. To je dobre, tak to má byť.
Pomocou hrán valčeka na cesto guličku roztiahneme do 3 strán a postupne vyvaľkáme trojuholník hrubý cca 4 mm. Rukami ho zrolujeme do tvaru rožka. Nebojíme sa pritlačiť, aby sa cesto v rožku spojilo a uložíme na plech s papierom na pečenie. Takto vytvarujeme všetkých 10 rožkov, prikryjeme ich na plechu fóliou a opäť necháme kvasiť 2 hodiny.
Rúru si rozhorúčime na 250°C
Fóliu z rožkov stiahneme (nelepí sa, len ju sťahujme pomaly) a plech dáme do rúry. Nezabudnúť, že na dno rúry ešte treba rýchlo vyliať 0,5 dcl vody a dvierka rúry rýchlo zavrieť. Vďaka pare nám rožky ešte narastú.
Postup pri pečení rohlíkov
Pečieme 15-20 minút. Sledujeme farbu rožkov. (Niekto môže mať rád prepečenejšie)
1 rožok po vybratí z rúry otočíme. Ak je zospodu tmavší – pripečený, rožky sú hotové.
Prenesieme ich na mriežku, prikryjeme textilnou utierkou a necháme vychladnúť.