Recept na chutné biele rožky z domáceho kvásku.

Možno ste už skúšali kváskové rožky. My tiež podľa rôznych kníh a nikdy to nebolo ono. Vydaril sa nám až náš vlastný recept. Tak sa oň podelíme 🙂 Recept obsahuje lepok. Ak hľadáte bez lepku, tak recept je tu: https://www.pinkonion.sk/kvaskovanie/bezlepkove-kvaskove-rozky-so-semienkami/

Na štartér potrebujeme.

210g hladkej múky špaldovej

210 ml vody

1 lyžica kvásku

Suroviny zmiešame vo veľkej sklenenej mise a zakryjeme potravinovou fóliou (alebo sprchovacou čiapkou = tá nám potom vydrží na niekoľko použití)

Necháme na kuchynskej linke (pri izbovej teplote) 12 hodín kvasiť.

Následne do štartéra pridáme:

412g hladkej špaldovej múky

125 ml mlieka

1,5 lyžičky soli

1,5 polievkovej lyžice oleja

Rukou suroviny homogénne zmiešame, cesto sa nelepí ani na ruky ani na misu. Opäť zakryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke 2 hodiny kvasiť.

Po 2 hodinách cesto v miske rukou premiešame, preložím na podložku a rozdelíme na 10 dielov.

Každý kúsok premiesime a vytvarujeme guličku. Pri miesení cítime, ako cesto pod našimi prstami tuhne. To je dobre, tak to má byť.

Pomocou hrán valčeka na cesto guličku roztiahneme do 3 strán a postupne vyvaľkáme trojuholník hrubý cca 4 mm. Rukami ho zrolujeme do tvaru rožka. Nebojíme sa pritlačiť, aby sa cesto v rožku spojilo a uložíme na plech s papierom na pečenie. Takto vytvarujeme všetkých 10 rožkov, prikryjeme ich na plechu fóliou a opäť necháme kvasiť 2 hodiny.

kváskové rohlíky

Rúru si rozhorúčime na 250°C

Fóliu z rožkov stiahneme (nelepí sa, len ju sťahujme pomaly) a plech dáme do rúry. Nezabudnúť, že na dno rúry ešte treba rýchlo vyliať 0,5 dcl vody a dvierka rúry rýchlo zavrieť. Vďaka pare nám rožky ešte narastú.

Postup pri pečení rohlíkov

Pečieme 15-20 minút. Sledujeme farbu rožkov. (Niekto môže mať rád prepečenejšie)

kváskové rohlíky

1 rožok po vybratí z rúry otočíme. Ak je zospodu tmavší – pripečený, rožky sú hotové.

recept na kvaskove rohliky

Prenesieme ich na mriežku, prikryjeme textilnou utierkou a necháme vychladnúť.

Pre prácu s cestom si môžete pozrieť toto naše video:

Pre bezlepkové pečivo:

Ako sa robí bezlepková bageta?

X
Táto webstránky využíva pre svoju funkčnosť súbory cookies. Jej používaním s tým súhlasíte.