alkohol a intolerancia

Diskusia súvisiaca s konzumáciou alkoholu pri celiakii, či alergii na lepok je veľmi častou témou a mnohí si nie sú istí, či a ktoré alkoholické nápoje vôbec možno konzumovať, keď nechceme svojmu zdravotnému stavu ešte viac priťažiť. Ešte o niečo horšie to majú v tomto prípade histaminici. Ako to teda vlastne je?

Poďme sa pozrieť na celiakiu a na histamínovú intoleranciu ako na dve samostatné kapitoly, keďže pôvod problémov je v súvislosti s alkoholom rozdielny. Zatiaľ čo celiatikovi vadí obsah pšenice či jačmeňa, u histaminika samozrejme je najväčší problém histamín, a niekedy i siričitany. Spoločným nositeľom problémov je však v oboch prípadoch tak Slovákmi obľúbené pivo.

Photo by Drew Beamer on Unsplash

Celiakia a alkohol

Aj keď vo všeobecnosti platí, že konzumácia alkoholu nie je práve najšťastnejšou voľbou, všetci si čas od času predsa len doprajeme nejaký ten pohárik, dva, tri… Už samotný alkohol je pre naše telo zaberák, či škodí celiatikom viac ako iným to nechajme na lekárov, avšak v konečnom dôsledku zrejme nie.

Pri celiakii je hlavným problémom určite pivo, ktoré obsahuje jačmenný slad a teda značné množstvo lepku.

Aj keď si niektorí celiatici môžu mylne myslieť, že množstvo lepku, ktoré v pive ostáva po jeho výrobe je zanedbateľné a po jeho konzumácii nepociťujú žiadne ťažkosti, opak je pravdou.

Aj menšie množstvá totiž tenké črevo preukázateľne poškodzujú. Rovnako ako keď si odhryznete z lepkovej pizze, koláča, palacinky a pod.

Samozrejme, dnes už existujú i bezlepkové varianty piva, kde je škodlivý jačmenný peptid hordein rozpadnutý, nevieme však s istotou povedať či aj jeho fragmenty. Nie nadarmo sa uvádza obsah lepku < 10mg / 100g a nie 0. Ak si chcete byť 100% istý svojim zdravím alebo ste ešte nedoliečený celiatik, s pivom radšej zatiaľ ešte neexperimentujte. Nemuselo by sa vám to vyplatiť. Rovnako to platí pre radlery a iné obdoby na pivnom základe.

Ostatné druhy alkoholu ako víno či destiláty sú v poriadku, pokiaľ ide o tie, ktoré nie sú umelo prifarbované. Platí totiž, že aj alkohol, ktorý je z obilia, ako napríklad vodka je bezlepkový, pretože destiláciou sa lepok z destilátu vytratí.

Prosecco, šampanské a šumivé vína sú taktiež bez lepku, treba si však vyberať tie kvalitnejšie, spravidla obsahujú viac % alkoholu, menej vody a cukru. Niektoré lacné druhy sme už zahliadli i s jačmenným sladom, preto, ak si kupujete neznámu fľašu alkoholu, pre istotu si prečítajte, či neobsahuje jačmenný slad.

Taktiež EFSA – Európsky úrad pre bezpečnosť potravín mal potrebu venovať sa tejto problematike. Zameral sa pri tom hlavne na destiláty vyrábané z „podozrivých“ surovín, teda z obilnín, ako sú whisky, gin, vodka a pod. Dospel k záveru, že pri správnej destilácii sa alergénne bielkoviny a peptidy = lepok nedostávajú do finálneho výrobku – alkoholu.

K čomu sme teda dospeli? Alkohol, OKREM PIVA a výrobkov z neho nepredstavuje z hľadiska bezlepkovej diéty pre naše telo žiadne významné riziká.

HIT a alkohol

Histamínová intolerancia – je definovaná ako nesúlad medzi množstvom histamínu a jeho degradáciou enzýmom Diaminooxidáza. V diagnostike HIT sa robí stanovenie množstva (kvantita) ako aj funkcie (aktivita) DAO. (zdroj: laboratornadiagnostika.sk)

Pre človeka, ktorého zrazu postihne histamínová intolerancia počas dospelého veku je jednou z najnáročnejších vecí určite prijať fakt, že má alkohol úplne vylúčiť zo svojho života. Hlavným dôvodom je to, že alkohol sám o sebe blokuje činnosť DAO (diaminooxidáza: enzým produkovaný enterocytmi), ktorého hlavnou úlohou je odbúravanie histamínu.

Dobrou správou však je, že ak máte radi víno, život môže byť pre vás už aj na Slovensku, trošku menej náročný čo sa týka témy konzumácie alkoholu. Vyvinula sa totiž metóda, ktorá dokáže úspešne znižovať množstvo histamínu pri výrobe vína.

Výroba takéhoto vína sa začína poctivo, už vo vinohrade. Nasleduje certifikované BIO pestovanie a hnojenie a super rýchle spracovanie, s extra dôrazom na hygienu. Veľa zaváži aj spôsob kvasenia, druh kvasníc a celkovo chladenie vína. Všetky tieto faktory treba zosúladiť tak precízne, až vznikne poctivé, bezhistamínové vínko, ktorého presné detaily výroby si majitelia poctivo strážia.

Bezhistamínové vína si viete pohodlne objednať cez internet, otázkou však zostáva, kedy budú dostupné aj bežne v obchodoch či reštauračných prevádzkach.

My podporujeme radšej pitie čaju. A k nim máme tieto intolerantné hrnčeky: TU

Pripravila: Iveta Škrabáková

X