kokosové mlieko

Po domácky vyrobené vegánske kokosové mlieko – jednoducho vynikajúce!

Toto kokosové mlieko ja najčastejšie používam do kávy, ale je ho možné využiť i v rámci varenia, či pečenia. Na rozdiel od tradičného kokosového mlieka, resp. krému, ktoré môžete kúpiť v obchode, toto kokosové mlieko má jemnejšiu chuť a konzistentne nie je tak krémové

**keď chcete kokosové mlieko trochu zakonzervovať, pridajte do neho štipku soli – inak mlieko v pohode vydrží aj 3 dni (priznám sa, dlhšie som ho ani nemala, keďže som ho vždy pomerne rýchlo spotrebovala)

Určite existuje viac verzií, ako kokosové mlieko vyrobiť, mne sa osvedčila táto:

Nižšie nájdete celý postup od Mary

Ak bežné mlieko nemôžete tak nech sa páči, šálka pre Vás:

http://intolerantné hrnčekyhttps://www.pinkonion.sk/kat/hrnceky/

Podrobnejšie

Prísady

  • 50g sušený kokos
  • 600ml vody
  • javorový sirup / med
  • dobrý smoothie mixér, resp. kuchynský robot s nožami
  • sitko s tenkými očkami + gáza

Príprava

  • 1Všetok kokos s 300ml vody privediem do varu, teplotu stiahnem a chvíľku zamiešam, povarím. Následne ho nechám mierne vychladnúť.
  • 2Po jeho miernom vychladnutí zmes presuniem do mixéra a pridám 100ml studenej vody dôkladne rozmixujem v mixéri – kým nevznikne pekné biele mlieko (zvyčajne mixujem prerušovane tak 5 min.).
  • 3Následne rozmixovanú kokosovú vodu postupne precedím pomocou gázy (sitko mám pod gázou len pre istotu), nie naraz ale asi na 3-krát. Následne tento kokosový zvyšok dám znova do mixéra a zalejem 200ml studenej vody – mixujem opäť. Opäť vzniknutú zmes precedím cez gázu a sitko. A odpad po tomto precedení už naozaj vyhodím do kompostu.
  • 4Mliečko nechám úplne vychladnúť, až potom ho možno dať do chladničky.
X
Táto webstránky využíva pre svoju funkčnosť súbory cookies. Jej používaním s tým súhlasíte.