#SORRY MLIEČKO NEMÔŽEM – iba rastlinné – viď recept
Po domácky vyrobené vegánske kokosové mlieko – jednoducho vynikajúce!
Toto kokosové mlieko ja najčastejšie používam do kávy, ale je ho možné využiť i v rámci varenia, či pečenia. Na rozdiel od tradičného kokosového mlieka, resp. krému, ktoré môžete kúpiť v obchode, toto kokosové mlieko má jemnejšiu chuť a konzistentne nie je tak krémové
**keď chcete kokosové mlieko trochu zakonzervovať, pridajte do neho štipku soli – inak mlieko v pohode vydrží aj 3 dni (priznám sa, dlhšie som ho ani nemala, keďže som ho vždy pomerne rýchlo spotrebovala)
Určite existuje viac verzií, ako kokosové mlieko vyrobiť, mne sa osvedčila táto:
Nižšie nájdete celý postup od Mary
Ak bežné mlieko nemôžete tak nech sa páči, šálka pre Vás:
Podrobnejšie
Prísady
- 50g sušený kokos
- 600ml vody
- javorový sirup / med
- dobrý smoothie mixér, resp. kuchynský robot s nožami
- sitko s tenkými očkami + gáza
Príprava
- 1Všetok kokos s 300ml vody privediem do varu, teplotu stiahnem a chvíľku zamiešam, povarím. Následne ho nechám mierne vychladnúť.
- 2Po jeho miernom vychladnutí zmes presuniem do mixéra a pridám 100ml studenej vody dôkladne rozmixujem v mixéri – kým nevznikne pekné biele mlieko (zvyčajne mixujem prerušovane tak 5 min.).
- 3Následne rozmixovanú kokosovú vodu postupne precedím pomocou gázy (sitko mám pod gázou len pre istotu), nie naraz ale asi na 3-krát. Následne tento kokosový zvyšok dám znova do mixéra a zalejem 200ml studenej vody – mixujem opäť. Opäť vzniknutú zmes precedím cez gázu a sitko. A odpad po tomto precedení už naozaj vyhodím do kompostu.
- 4Mliečko nechám úplne vychladnúť, až potom ho možno dať do chladničky.