Škoricový bezlepkový koláč

Ak patríte medzi nadšencov domáceho kvásku, tak si s nami spravte chutné, škoricové bezlepkové osie hniezda.

Bezlepkové koláče môžu byť chutné? Áno. A dokonca sa dá vychovať i bezlepkový kvások. Nech sa páči, prečítajte si postup a hurá do pečenia 🙂

ŠTARTÉR:
150g múky PROMIX PK ŠPECIÁL / Novalim
150ml vody, nie teplej
1PL bezlepkového kvásku

Suroviny zmiešame vo väčšej sklenej mise, prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke asi 12 hodín. Najlepšie cez noc do rána. Štartér zväčší svoj objem a cez sklenú misu vidíme, ako sa v štartéri vytvorili bublinky.

CESTO: – do štartéra pridáme:
150 ml mlieka / nie teplé
1 žĺtko
6 lyžíc oleja

Potom pridáme suché suroviny:
200g múky PROMIX PK ŠPECIÁL / Novalim
70g múky PROMIX UNI / Novalim
3PL trstinového cukru

Rukami suroviny zmiešame, aby vzniklo homogénne cesto, nie lepivé. Necháme ho v miske, prikryjeme fóliou a na kuchynskej linke necháme 2 hodiny kvasiť.

Pomocou stierky cesto v miske premiesime a vyklopíme na pracovnú dosku posypanú múkou PROMIX UNI Novalim. Vďaka tomu, že pracujeme so stierkou, sa nám cesto nelepí a je dobre hutné.

Valčekom vyvaľkáme obdĺžnik hrubý asi 1 cm. Naň dáme plnku:
50g masla rozpustíme a pomocou pierka natrieme na celý obdĺžnik cesta. Trošku masla si ešte odložíme v miske. Zmiešame 4 PL mletého cukru a 20g mletej škorice. Túto zmes nahrubo nasypeme na pomaslované cesto a lyžicou pozatláčame do cesta. Trošku cukrovej škorice si odložíme.

Cesto zrolujeme a roládu nakrájame na hrúbku 3cm. Každé osie hniezdo položíme na plech s papierom na pečenie. Potrieme ho rozpusteným maslom a posypeme cukrovou škoricou.

Všetky surové osie hniezda prikryjeme igelitom a odložíme na 2 hodiny kvasiť na kuchynskej linke.

Pečieme so zaparením. Tzn: Rúru rozhorúčime na 230°C, rýchlo vložíme dnu plech s osími hniezdami, na dno rúry vylejeme 0,5 dcl vody a rúru rýchlo zatvoríme. Para z vody sa v horúčave vyparí a pomôže osím hniezdam narásť.

Pečieme 20 minút. Plech vyberieme a 30 minút hniezda ešte necháme na horúcom plechu. Potom ich necháme vychladnúť na mriežke.

 

Podrobnejšie

  • Dĺžka varenia 00:20
  • Typ jedla: Bezlepkové
  • Počet porcií: 10

Prísady

  • 150g múky PROMIX PK ŠPECIÁL
  • 150ml vody
  • 1PL bezlepkového kvásku
  • 150 ml mlieka
  • 1 žĺtko
  • 6 lyžíc oleja
  • 200g múky PROMIX PK ŠPECIÁL
  • 70g múky PROMIX UNI
  • 3PL trstinového cukru
  • 50g masla
  • 4 PL mletého cukru
  • 20g mletej škorice

Príprava

  • 1ŠTARTÉR: 150g múky PROMIX PK ŠPECIÁL / Novalim 150ml vody, nie teplej 1PL bezlepkového kvásku
  • 2Suroviny zmiešame vo väčšej sklenej mise, prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke asi 12 hodín. Najlepšie cez noc do rána. Štartér zväčší svoj objem a cez sklenú misu vidíme, ako sa v štartéri vytvorili bublinky.
  • 3CESTO: - do štartéra pridáme: 150 ml mlieka / nie teplé 1 žĺtko 6 lyžíc oleja
  • 4Potom pridáme suché suroviny: 200g múky PROMIX PK ŠPECIÁL / Novalim 70g múky PROMIX UNI / Novalim 3PL trstinového cukru
  • 5Rukami suroviny zmiešame, aby vzniklo homogénne cesto, nie lepivé. Necháme ho v miske, prikryjeme fóliou a na kuchynskej linke necháme 2 hodiny kvasiť.
  • 6Pomocou stierky cesto v miske premiesime a vyklopíme na pracovnú dosku posypanú múkou PROMIX UNI Novalim. Vďaka tomu, že pracujeme so stierkou, sa nám cesto nelepí a je dobre hutné.
  • 7Valčekom vyvaľkáme obdĺžnik hrubý asi 1 cm. Naň dáme plnku: 50g masla rozpustíme a pomocou pierka natrieme na celý obdĺžnik cesta. Trošku masla si ešte odložíme v miske. Zmiešame 4 PL mletého cukru a 20g mletej škorice. Túto zmes nahrubo nasypeme na pomaslované cesto a lyžicou pozatláčame do cesta. Trošku cukrovej škorice si odložíme.
  • 8Cesto zrolujeme a roládu nakrájame na hrúbku 3cm. Každé osie hniezdo položíme na plech s papierom na pečenie. Potrieme ho rozpusteným maslom a posypeme cukrovou škoricou.
  • 9Všetky surové osie hniezda prikryjeme igelitom a odložíme na 2 hodiny kvasiť na kuchynskej linke.
  • 10Pečieme so zaparením. Tzn: Rúru rozhorúčime na 230°C, rýchlo vložíme dnu plech s osími hniezdami, na dno rúry vylejeme 0,5 dcl vody a rúru rýchlo zatvoríme. Para z vody sa v horúčave vyparí a pomôže osím hniezdam narásť.
  • 11Pečieme 20 minút. Plech vyberieme a 30 minút hniezda ešte necháme na horúcom plechu. Potom ich necháme vychladnúť na mriežke.
X