koláč pre celiatikov

Kombináciou troch múk sme stvorili sezónny bezlepkový koláč z hrušiek.

A tie múky sú: ryžová múka, kokosová múka a pohánková múka. Aby sme bezlepkové múky nakrmili niečim hydratačným, tak sme použili jogurt. Na vrch išla želatína a hrušky / hruškový kompót.

Aby bol bezlepkový koláč pekne ozdobený, tak tam išli figy a machovky 🙂

Podrobnejšie

  • Trvanie prípravy 00:10
  • Dĺžka varenia 00:25
  • Typ jedla: Bezlepkové
  • Počet porcií: 10

Prísady

  • KORPUS
  • 4 vajcia
  • 6 PL práškový cukor
  • 4 PL kokosová múka
  • 4 PL ryžová múka
  • 1 PL pohánková múka
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 1 biely jogurt
  • PLNKA - TOP
  • hruškový alebo iný džem
  • hruškový kompót
  • 100g cukru na karamel
  • 50ml smotany na šľahanie
  • 50g maslo

Príprava

  • 1V miske zmiešame všetky múky a sódu bikarbónu.
  • 2V mixéry vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme múky a jogurt
  • 3Cesto nalejeme do tortovej formy. Na jej dno dáme papier na pečenie. Pečieme v rúre na 180°C, 25 minút.
  • 4Keď korpus úplne vychladne, vyberieme ho z formy. Oddelíme papier na pečenie, vrátime späť do formy a potrieme džemom.
  • 5Karamel: 100g kryštálového cukru 50ml smotana 50g maslo
  • 6V hrnci skaramelizujeme cukor, opatrne pridáme smotanu, rozmiešame a neskôr maslo. Kľudne môže bublať.
  • 7Karamel necháme mierne vychladnúť a nalejeme na korpus. Poukladáme naň hrušky a dáme do chladničky.
  • 8Pripravíme si želatínu z kompótovej hruškovej vody. Postup: Zostatok kompótovej vody dolejeme vodou a o osladíme cukrom. Vysypeme želatínu v prášku a zohrejeme. Nesmie sa variť.
  • 9Necháme trochu vychladnúť a pomaly, pomocou lyžice nalejeme na tortu. Nalejeme len tenkú vrstvu po celom korpuse aj hruškách a dáme do chladničky stuhnúť. Aspoň na 30 minút.
  • 10Potom, ak nám želatína Potom, ak nám želatína v hrnci ochladla, trošku ju prihrejeme a lyžicou pomaličky všetku nalejeme na tortu. Necháme stuhnúť v chladničke na 3-4 hodiny.
  • 11Na záver dozdobíme. Dobrú chuť.
X