Hruškový bezlepkový koláč
Kombináciou troch múk sme stvorili sezónny bezlepkový koláč z hrušiek.
A tie múky sú: ryžová múka, kokosová múka a pohánková múka. Aby sme bezlepkové múky nakrmili niečim hydratačným, tak sme použili jogurt. Na vrch išla želatína a hrušky / hruškový kompót.
Aby bol bezlepkový koláč pekne ozdobený, tak tam išli figy a machovky 🙂
Podrobnejšie
- Trvanie prípravy 00:10
- Dĺžka varenia 00:25
- Typ jedla: Bezlepkové
- Počet porcií: 10
Prísady
- KORPUS
- 4 vajcia
- 6 PL práškový cukor
- 4 PL kokosová múka
- 4 PL ryžová múka
- 1 PL pohánková múka
- 1 ČL sóda bikarbóna
- 1 biely jogurt
- PLNKA - TOP
- hruškový alebo iný džem
- hruškový kompót
- 100g cukru na karamel
- 50ml smotany na šľahanie
- 50g maslo
Príprava
- 1V miske zmiešame všetky múky a sódu bikarbónu.
- 2V mixéry vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme múky a jogurt
- 3Cesto nalejeme do tortovej formy. Na jej dno dáme papier na pečenie. Pečieme v rúre na 180°C, 25 minút.
- 4Keď korpus úplne vychladne, vyberieme ho z formy. Oddelíme papier na pečenie, vrátime späť do formy a potrieme džemom.
- 5Karamel: 100g kryštálového cukru 50ml smotana 50g maslo
- 6V hrnci skaramelizujeme cukor, opatrne pridáme smotanu, rozmiešame a neskôr maslo. Kľudne môže bublať.
- 7Karamel necháme mierne vychladnúť a nalejeme na korpus. Poukladáme naň hrušky a dáme do chladničky.
- 8Pripravíme si želatínu z kompótovej hruškovej vody. Postup: Zostatok kompótovej vody dolejeme vodou a o osladíme cukrom. Vysypeme želatínu v prášku a zohrejeme. Nesmie sa variť.
- 9Necháme trochu vychladnúť a pomaly, pomocou lyžice nalejeme na tortu. Nalejeme len tenkú vrstvu po celom korpuse aj hruškách a dáme do chladničky stuhnúť. Aspoň na 30 minút.
- 10Potom, ak nám želatína Potom, ak nám želatína v hrnci ochladla, trošku ju prihrejeme a lyžicou pomaličky všetku nalejeme na tortu. Necháme stuhnúť v chladničke na 3-4 hodiny.
- 11Na záver dozdobíme. Dobrú chuť.