kakaová tyčinka

Chutný hnedý prášok so špecifickou vôňou, nezameniteľnou chuťou.

Alfa a omega každej dobrej čokolády, základ pre výborný nápoj nášho detstva či nevyhnutnosť mnohých gazdiniek. Áno, hovoríme o kakau, významnom dare prírody, bez ktorého by sa nezaobišla žiadna kvalitná tmavá raw tyčinka.

Okrem toho, že chutí skvele a má nesmierne veľkú škálu využitia, jeho konzumácia so sebou prináša rad benefitov. Poďme sa spolu pozrieť, ktoré to sú.

  1. Stabilizuje krvný tlak

Kakaový prášok má úžasnú schopnosť na stabilizáciu nášho tlaku. Flavonoidy, ktoré sú v ňom prítomné majú za následok nie len zníženie krvného tlaku, ale dokážu tiež zlepšiť elasticitu žíl a ciev. Okrem toho antioxidanty z kakaa zvyšujú stimuláciu oxidu dusnatého, aby sa reguloval tlak vyvíjaný na krvné cievy. Naopak existujú určité výrobky na báze kakaa, ako napríklad čierny čaj, ktoré môžu mať neisté vplyvy na krvný tlak a tepovú frekvenciu.

  1. Antioxidačná schopnosť

Podľa nedávnych komparatívnych lekárskych štúdií má kakao vysokú antioxidačnú schopnosť, vyššiu ako červené víno, zelený či čierny čaj. Tieto antioxidanty pomáhajú vychytávať radikály na báze kyslíka v tele. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo flavonoidov a fenolových fytochemikálií.

  1. Zdravý mozog

Vďaka flavonoidom nám kakao môže tiež napomôcť s udržaním zdravého mozgu. Poskytuje neuroprotektívne účinky na zvýšenie kompetencií mozgu, pamäte a učenia. Nadmerná konzumácia kakaa v nápojoch s kofeínom však môže viesť k závažnejším vedľajším účinkom ako napríklad nespavosť či zvýšená potreba močenia. Pozor na ich vzájomné kombinácie.

  1. Správna hladina cholesterolu

Podľa posledných zistení má kakao hypocholesterolemické a hypoglykemické účinky na hladinu cholesterolu a glukózy. Výskumníci pozorovali výrazné zníženie tzv. „zlého“ LDL cholesterolu, hladiny glukózy a triglyceridov u ľudí konzumujúcich kakaový prášok. Kakao naopak zvyšuje hladinu tzv. „dobrého“ HDL cholesterolu v krvi, čo vedie k zníženiu rizika srdcových ochorení.

  1. Pomoc s diabetom

Lekári považujú diabetes za tichého vraha, ktorý môže poškodiť celý metabolizmus glukózy. Pridanie produktov na báze kakaa v dennej strave preukázalo pozoruhodné účinky zlepšenej inzulínovej rezistencie a hypermetabolizmu glukózy v tele. Táto funkcia pomáha nielen regulovať hladiny cukru, ale obsahuje proanthokyanidíny, ktoré pomáhajú brzdiť tvorbu šedého zákalu, ktorý sa často vyskytuje ako jeden z následkov diabetu.

  1. Liečivá sila

Farmaceutické spoločnosti využívajú často kakaové extrakty, vďaka ich skvelým terapeutickým vlastnostiam pri hojení rán. Vedci považujú kakaový extrakt za účinnú látku, ktorá pomáha predchádzať rastu infekčných baktérií v tele. Navyše, ak sa užíva s primeranou lekárskou starostlivosťou a dohľadom, môže pomôcť zlikvidovať nákazlivé baktérie Helicobacter pylori.

Kakao Raw Tyčinka

  1. Redukcia obezity

V súlade s nedávnymi štúdiami sa mnohí vedci domnievajú, že kakao má priaznivé účinky v prevencii obezity. Pravidelný príjem kakaa prispôsobuje metabolizmus lipidov za účelom zníženia syntézy mastných kyselín. Okrem pomoci pri znižovaní obezity, primeraná spotreba kakaa zlepšuje termogenézu – mechanizmus výroby tepla v pečeni a bielych tukových tkanivách.

  1. Zdravý kardiovaskulárny systém

Kakao obsahuje katechíny, epikatechín a prokyanidín, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, vďaka čomu chránia  bunky a posilňujú srdce. Okrem toho tiež pomáha predchádzať krvným zrazeninám, ktoré môžu viesť až k závažnému srdcovému zlyhaniu.

  1. Zlepší náladu

Podľa vedcov môže mať kakao významné účinky aj na našu náladu, pretože pomáha uvoľniť z tela stres. Jeho antidepresívny účinok uľahčuje určité fyziologické procesy. Ako sa ukázalo v štúdii, flavonoidy obsiahnuté v kakau pomáhajú zlepšiť našu kognitívnu aktivitu, čím sa zmierňuje psychická námaha  a redukujú depresívne stavy. Plus prítomnosť neurochemického fenyletylamínu v kakaovom prášku navyše zvyšuje pocit spokojnosti a súčasne pôsobí ako jemné afrodiziakum.

  1. Prevencia rakoviny

Štúdie preukázali, že kakaový prášok zamedzuje rastu rakovinových buniek na jednej strane, a na strane druhej naopak chráni rast tých zdravých. Ako je zjavné kakao má skvelé vlastnosti pri liečbe rakoviny vďaka obsahu prokyanidínov a flavonoidov. Pomáha hlavne pri liečbe rakoviny prostaty a hrubého čreva.

  1. Krásna pleť

Kakao je jednou z prírodných zložiek, ktoré možno použiť na udržanie si zdravej pokožky. Výsledky viacerých výskumov ukazujú, že vzácne flavonoidy z kakaa znižujú nebezpečenstvo UV žiarenia, redukujú šupinatosť a drsnosť pokožky. Okrem toho tiež zvyšuje elasticitu, hustotu a hydratáciu pokožky.

V súvislosti s tým ďalšia štúdia potvrdila, že je aktívnym stimulantom hemoglobínu, ktorý zasa výrazne zvyšuje žiarivosť pleti. Ak máte citlivú pleť s kakaovými produktami by ste mali ale narábať opatrne, produkty na báze kakaa totiž môžu citlivej pleti spôsobiť alergické reakcie.

Článok pripravila Iveta Škrabáková

X