Mnohých možno prekvapí, že namiesto sušeného mlieka obsahujú bielidlá alebo „zbelovače.“ Časopis dTest vybral osem značiek, ktoré dohromady vyrábajú najmenej 20 druhov instantných kávových zmesí.
„Ak si tieto výrobky kupujete s predstavou, že obsahujú sušené mlieko a že balíčky 2 v 1 neobsahujú cukor, budete sklamaní,“ hovorí šéfredaktorka dTest Hana Hoffmannová a radí čítať zloženie. „Aj keď sa totiž zdá, že sa tieto produkty od seba navzájom príliš nelíšia, opak je pravdou. Rozdiel v obsahu kávy môže byť až tretinový, v podiele cukru až polovičný,“ vysvetľuje.
Bielidlo v káve?
Kto si pozorne prečíta zadnú stranu obalu, narazí na slová bielidlo alebo „zbelovač“, ktorého úlohou je kávu zafarbiť a zjemniť jej chuť. Vo výrobku tak nahrádza sušené mlieko. „Skutočné sušené mlieko obsahovali iba tri výrobky, aj tie však mali v zložení vedľa mlieka ešte bielidlo. Použitie bielidla má za následok vysoký obsah cukru v kávovej zmesi, aj keď nie je sladená,“ uviedla šéfredaktorka.
Bielidlo tvoria najmä glukózový sirup a čiastočne alebo plne stužené tuky – kokosový alebo palmový. No žiaľ obsahuje i mliečne bielkoviny. Treba si teda pozorne prečítať obal.
Kávou sa v zmesiach šetrí
Výrobcovia uvádzajú na obale percento kávového extraktu, bežná dávka na porciu sú 2 až 3 gramy rozpustnej kávy.
Najviac rozpustnej kávy v jednej porcii podľa zistení obsahuje Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1, a to 2,5, respektíve 2,3 gramu.
V polovici prípadov sladených zmesou 3 v 1 však výrobcovia s kávou skôr šetria. Väčšinu výrobkov tvorí kávový extrakt len medzi 7 a 8 percentami, čo predstavuje jeden až 1,5 gramu kávy na jednu porciu.
Vysoký obsah cukru zvýši ešte glukózový sirup
Príkladom je napríklad kávová zmes Jacobs 2in1 obsahujúca cukor z viac ako jednej tretiny.
Podiel cukru pri nesladených kávach 2 v 1 sa najčastejšie pohybuje medzi 8 a 9 percentami, výnimku tvorí uvedený Jacobs 2in1 a Lidl / Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 percent, respektíve 21 percent cukru). Prakticky tak v oboch prípadoch ide o kávy 3 v 1, hoci obal počíta len do dvoch.
Porciované rozpustné kávové zmesi s bielidlom väčšinou obsahujú tiež pomerne bohatú dávku prídavných látok, najmä stabilizátorov, emulgátorov a protihrudkových činiteľov.
Tie zaisťujú sypkosť a stálosť zmesi a jej ľahkú rozpustnosť.Zhruba polovica káv obsahovala syntetické arómy. Bez prídavných látok sa obišiel iba jediný produkt – Mokate Liquerino 3in1.
Článok je z podkladov dTest