Ako je to s instantnou kávou, keď nemôžem mliečne bielkoviny či laktózu?

Je veľa možností ako si pripraviť chutnú kávu. Niekto si ju rád zjemní s mliekom. Mnohé instantné kávy to týmto zákazníkom chcú uľahčiť a ponúkajú rovno varianty 2v1 či 3v1.

Mnohých možno prekvapí, že namiesto sušeného mlieka obsahujú bielidlá alebo „zbelovače.“ Časopis dTest vybral osem značiek, ktoré dohromady vyrábajú najmenej 20 druhov instantných kávových zmesí.

Ak si tieto výrobky kupujete s predstavou, že obsahujú sušené mlieko a že balíčky 2 v 1 neobsahujú cukor, budete sklamaní,“ hovorí šéfredaktorka dTest Hana Hoffmannová a radí čítať zloženie. „Aj keď sa totiž zdá, že sa tieto produkty od seba navzájom príliš nelíšia, opak je pravdou. Rozdiel v obsahu kávy môže byť až tretinový, v podiele cukru až polovičný,“ vysvetľuje.

Bielidlo v káve?

Kto si pozorne prečíta zadnú stranu obalu, narazí na slová bielidlo alebo „zbelovač“, ktorého úlohou je kávu zafarbiť a zjemniť jej chuť. Vo výrobku tak nahrádza sušené mlieko. „Skutočné sušené mlieko obsahovali iba tri výrobky, aj tie však mali v zložení vedľa mlieka ešte bielidlo. Použitie bielidla má za následok vysoký obsah cukru v kávovej zmesi, aj keď nie je sladená,“ uviedla šéfredaktorka.

Neznamená to, že tam nieje mliečna bielkovina!

Bielidlo tvoria najmä glukózový sirup a čiastočne alebo plne stužené tuky – kokosový alebo palmový. No žiaľ obsahuje i mliečne bielkoviny. Treba si teda pozorne prečítať obal.

Kávou sa v zmesiach šetrí

Výrobcovia uvádzajú na obale percento kávového extraktu, bežná dávka na porciu sú 2 až 3 gramy rozpustnej kávy.

Najviac rozpustnej kávy v jednej porcii podľa zistení obsahuje Nescafé Strong 3in1 a Jacobs Original 3in1, a to 2,5, respektíve 2,3 gramu.

V polovici prípadov sladených zmesou 3 v 1 však výrobcovia s kávou skôr šetria. Väčšinu výrobkov tvorí kávový extrakt len ​​medzi 7 a 8 percentami, čo predstavuje jeden až 1,5 gramu kávy na jednu porciu.

Vysoký obsah cukru zvýši ešte glukózový sirup

Príkladom je napríklad kávová zmes Jacobs 2in1 obsahujúca cukor z viac ako jednej tretiny.

Podiel cukru pri nesladených kávach 2 v 1 sa najčastejšie pohybuje medzi 8 a 9 percentami, výnimku tvorí uvedený Jacobs 2in1 a Lidl / Monte Santos 2in1 Instant Drink (33,5 percent, respektíve 21 percent cukru). Prakticky tak v oboch prípadoch ide o kávy 3 v 1, hoci obal počíta len do dvoch.

Porciované rozpustné kávové zmesi s bielidlom väčšinou obsahujú tiež pomerne bohatú dávku prídavných látok, najmä stabilizátorov, emulgátorov a protihrudkových činiteľov.

Tie zaisťujú sypkosť a stálosť zmesi a jej ľahkú rozpustnosť.Zhruba polovica káv obsahovala syntetické arómy. Bez prídavných látok sa obišiel iba jediný produkt – Mokate Liquerino 3in1.

Článok je z podkladov dTest

X