jahodovy lekvar

Jahody a recept na jahodový džem

Niekedy nám naše jahody zo záhrady nevystačia a musíme ísť na trh alebo na samozber. Minulý rok sme dokúpili skvelé domáce jahody na tržnici v Nových Zámkoch, tento rok sme si dooberali na samozbere.

Jahody sú úžasné i preto, lebo obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá podporuje rast buniek. Tiež vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém alebo draslík, ktorý pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak.

Podrobnejšie

  • Trvanie prípravy 00:30
  • Dĺžka varenia 00:06
  • Typ jedla: domáca

Prísady

  • jahody
  • cukor
  • gelfix

Príprava

  • 1Jahody umyjeme, zbavíme kostrniek, zelených častí a popučíme ich, ako keď robíme zemiakové pyré.
  • 2My používame Gelfix 2-1. My na 1kg jahôd používame 1 sáčok Gelfixu a 200 g cukru. Na začiatok Gelfix zmiešame s dvoma lyžicami cukru a pridáme k jahodám.
  • 3Dáme variť a neustále miešame, cca 1 minútu.
  • 4Následne pridáme zvyšok cukru (cca 200 g) a celú zmes privedieme do varu. Za stáleho miešania sa zmes varí a prebubláva. Takto ju povaríme cca 5 minút a odstavíme.
  • 5Ak nám vzniká pena, tak ju odoberieme.
  • 6Pripravíme si zaváraninové poháre. Uvarený jahodový džem si následne do nich prelievame naberačkou.
  • 7Silno ich uzavrieme a otočíme hore dnom. Po vychladnutí ich umyjeme a odložíme.
X