Prečo RAW? Vzácne potraviny, ktoré sa oplatí konzumovať surové
Nie sme nejakí fanatici do RAW stravy, ani by sme vám nechceli nahovoriť, že je to super skvelý spôsob života a stravovania. No sú potraviny, ktoré sa z pádnych dôvodov oplatí dopriať si surové. Ich tepelnou úpravou sa z nich totiž stratí množstvo cenných vitamínov či stopových prvkov.
Okrem našich RAW tyčiniek je pre náš organizmus veľmi prospešné dopriať si pravidelne (alebo i denne) napríklad tieto potraviny:
CESNAK
- Prevencia (liečba) kardiovaskulárnych ochorení – cesnak pomáha odstraňovať povlak tvoriaci sa v artériách, zvyčajne dôsledkom nesprávnej životosprávy.
- Ochrana proti rakovine – dokáže pomôcť proti rozmnožovaniu sa rakovinotvorných buniek, najčastejšie v oblasti brucha, tráviaceho traktu, pankreasu a pŕs.
- Pomáha znižovať krvný tlak.
- Prevencia proti chrípke, nachladnutiu a zápalom.
- Prevencia demencie a Alzheimerovej choroby – tieto vznikajú na základe oxidatívneho poškodenia v tele. Cesnak obsahuje niekoľko antioxidantov, ktoré telo proti takémuto poškodeniu ochraňujú.
- Pomoc s diabetom – cesnak má skvelú schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi.
- Zdravé brucho a črevá – väčšina črevných problémov je spôsobená škodlivými baktériami v čreve. Antibakteriálne vlastnosti cesnaku, pri častom požívaní tieto baktérie ničia a zlepšujú tak celkovú kondíciu čriev.
- Prevencia zápalov močových ciest – cesnak dokáže efektívne bojovať aj proti baktériám spôsobujúcim zápal močových ciest, ich rozmnožovaniu a osídľovaniu močového traktu.
CIBUĽA
- Anémia – vysoký podiel železa v cibuli, je skvelým pomocníkom pri anémii. V akútnych stavoch sa odporúča zjesť jednu strednú, surovú cibuľu denne. Výsledky na seba nenechajú dlho čakať.
- Regulácia cukru v krvi – rovnako ako cesnak, i cibuľa má schopnosť udržiavať optimálnu hladinu cukru v krvi.
- Menštruačné kŕče – neuveríte, ale cibuľa je naozaj jedným z najúčinnejších spôsobov ako skoncovať s kŕčmi počas vašich „dní“. Doprajte si ju pravidelne aspoň 3 – 4 dni pred začiatkom PMS.
- Lupiny – vďaka vitamínu C a jej antiseptickým účinkom pomáha odstrániť lupiny. Doprajte svojim vlasom kúpeľ v cibuľovej šťave 2 x týždenne. Výsledkom bude hlava bez „snehu“ plus rast nových vlasov. Sto krát lepšie ako drahý kondicionér!
- Lepší spánok – fytochemikálie obsiahnuté v cibuli pomáhajú s poruchami spánku.
- Imunita – vďaka skvelým antioxidačným účinkom, je cibuľa schopná telo zbaviť škodlivých voľných radikálov z prostredia a predchádzať tak rôznym ochoreniam.
- Žiarivá pleť – vďaka vitamínu C a protizápalovým účinkom cibule sa zbavíte mdlej pleti i nežiaducej pigmentácie. Pri akútnom riešení problému si ju doprajte denne.
TIP: Pripravte si hlavnému jedlu veľkú porciu tradičného paradajkovo-cibuľového šalátu.
PRAVÉ DOMÁCE NEPASTERIZOVANÉ MLIEKO ?
- Zdravé črevá – baktérie obsiahnuté v takomto mlieku zabezpečia správne trávenie.
- Imunita – „surové“ mlieko na rozdiel od pasterizovaného obsahuje veľké množstvo imunoglobulínov, ktoré telu pomáhajú vytvárať protilátky na potláčanie škodlivých baktérií a vírusov.
- Laktózová intolerancia – surové mlieko je bohaté na laktázu, lipázu a fosfát. Laktáza pomáha telu stráviť cukry nachádzajúce sa v mlieku. Štúdie vykonané na viac ako 700 rodinách ukázali, že v 80% prípadov sa pri konzumácii surového mlieka u laktózovo intolerantných ľudí nevyskytli žiadne príznaky neznášanlivosti.
- Zdravé tuky – nie len avokádo je zdravý tuk. Surové mlieko je plné zdravého maslového tuku, bohatého na vitamín A, K a E.
- Aminokyseliny – v surovom mlieku nájdeme až 8 aminokyselín, ktoré telu pomáhajú so základnými funkciami ako je budovanie svalov, posilnenie imunity, ochrana svalovej hmoty a pod.
- Prevencia hypertenzie a obezity – kvalitné surové mlieko od správne kŕmených kráv je bohaté na konjugovanú kyselinu linolovú, známu ako CLA. O tejto je všeobecne známe, že pomáha bojovať nielen proti vysokému krvnému tlaku ale i proti obezite.
- Zdravé mlieko bez hormónov – pravé mlieko od poctivého farmára neobsahuje hormóny, ani antibiotiká, ktorými bežne kŕmia kravy, ktoré dodávajú mlieko pre reťazce vo veľkom.
- Omega 3 a Omega 6 – mastné kyseliny – tie nám pomáhajú s imunitou, prevenciou srdcových ochorení a mnohými ďalšími.
MED ?
- Antioxidanty – prevencia ochorení, očista organizmu.
- Hladina cukru v krvi – pomáha regulovať hladinu cukru.
- Zlepšuje cholesterol – surový med dokáže skvele redukovať hladinu zlého LDL cholesterolu, a naopak zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu.
- Hojenie rán – vďaka jeho antibakteriálnym vlastnostiam sa ukázal ako vhodný spôsob pri liečbe bolestivých vredov, popálenín, odrenín a kožných zápalov.
- Utíši kašeľ – väčšina ľudí vie, že je to tak, a veru je to aj vedecky dokázané.
- Bez prídavných látok – neobsahuje lepok, tuk, sodík ani cholesterol.
TIP: Pridajte med do raňajkovej kaše, bieleho jogurtu či ovsených vločiek.
Pridajte med do raňajkovej kaše, bieleho jogurtu či ovsených vločiek.
MRKVA ?
- Proti rakovine – mrkva obsahuje luteín, ktorý je preukázateľným ochrancom pred rakovinou hrubého čreva. Vysoký obsah vitamínu A môže pomôcť znížiť riziko rakoviny žalúdka.
- Beta-karotén – okrem toho, že nám pomôže s krásnym opálením, môže znížiť aj riziko rakoviny prsníka. To už je dôvod, však dámy?
- Zrak – vitamín A je nevyhnutný pre dobrý zrak, preto nie je žiadnym prekvapením, že mrkva, ktorá ho má na dostač je skvelou voľbou. Okrem toho Vitamíny C a E plus beta-karotén pomáhajú chrániť pred makulárnou degeneráciou spojenou s vekom. Tu sa ukázali ako skvelé i sladké zemiaky.
- Chudnutie – mrkva je skvelý chrumkavý snack, keď chudneme. Hrnček mrkvy (cca 122g) obsahuje iba 50 kalórií, plus obsahuje zdraviu a tráveniu prospešnú vlákninu, ktorá vás udrží dlhšie sýtych.
- Pleť – vďaka obsahu vitamínov a beta-karoténu, ochráni pleť pred UV žiarením, predčasným starnutím a poškodením spôsobeným slnečným žiarením.
- Imunita – pomáha budovať imunitu a predchádzať infekciám ako napríklad zápal močových ciest.
TIP: Vyskúšajte mrkvový šalát s jablkom alebo ananásom.
MANGO ?
Veľmi podobnými vlastnosťami oplýva aj mango (ktoré si môžeš v RAW forme dopriať i v našej tyčinke)
- Lepšie trávenie a pomoc pri zápche – vďaka vláknine a vode napomáhajú správnemu tráveniu a zabraňujú ochoreniam žalúdka.
- Zrak – vďaka vitamínu A pomáha pre lepší zrak. Pozitívne účinky má i na prevenciu nočnej slepoty a syndrómu suchého oka.
- Zníženie cholesterolu
- Výživa pleti – mango čistí pleť do hĺbky, stará sa o póry a žiarivosť pleti.
- Anémia – podobne ako cibuľa, tiež obsahuje vyššie množstvo železa, takže je vhodným pomocníkom na každý deň.
- Žiadostivosť – vedeli ste o tom, že mango je aj „ovocie lásky“? Má totiž afrodiziakálne vlastnosti, ktoré zvyšujú mužnosť. Doprajte ho vášmu milovanému a máte o krok bližšie k lepšej nálade v spálni.
- Posilnenie imunity – vďaka vitamínu A, C a karotenoidom.
- Antioxidanty – pomáhajú telo zbavovať škodlivých voľných radikálov, ktoré spôsobujú ochorenia rôzneho druhu.
TIP: Pripravte si telový peeling z manga. Vyrobíte ho zmiešaním roztlačeného manga, medu, mlieka a 2 PL trstinového cukru.
VO VŠEOBECNOSTI MÁ KONZUMÁCIA SUROVEJ STRAVY TIETO POZITÍVNE ÚČINKY:
- Zvýšenie hladiny energie
- Potenciál na dlhší život
- Zlepšené trávenie
- Čistá pleť
- Stabilizácia hmotnosti
- Rýchla príprava jedál
- Záchrana zvierat
- Menšia spotreba hovädzieho a bravčového mäsa = menšia uhlíková stopa
pripravila Iveta Škrabáková