zmrzlina bez lepku

Pozreli sme sa „do kuchyne“ jednej zmrzlinárne 😋

Mnohí z nás bezlepkových, bezlaktózových často tápa, nevieme totiž, kde nájsť tú správnu a hlavne bezpečnú zmrzlinu,🍨 ktorá by nášmu letnému dňu dodala ten dokonalý šmrnc. Samozrejme nie z plastového pohárika, ale ideálne pekne v kornútku, ako všetci „normálni“, ako za starých čias.

Ako vlastne vznikla zmrzlina a ako sa vyrába dnes?

Jej chuti nemohli odolať už v rímskom impériu, síce v inej podobe ako ju poznáme dnes, no už pred mnohými rokmi, ako správu zo svojich ciest naprieč Áziou, priniesol objaviteľ Marco Polo informáciu o nevídanom mrazenom pokrme.

Vtedy ju vyrábali ručne pomocou miešadla, kopy ľadu a slanej vody dookola. Dnes sa zmrzlina ako taká robí v strojoch, ktorých hodnota sa šplhá na desiatky tisíc eur. Samozrejme, na jej výrobu je potrebný kvalitný základ od dobrého zmrzlinára.

 Ako si môžeme byť istí čo v skutočnosti v zmrzline je?

Väčšina dnešných zmrzlín je pripravovaná zo smotanového základu, teda mlieka, a prísad podľa chuti. Malo by to byť čerstvé ovocie či iné ingrediencie vystihujúce príchuť (ovocie, kakao, čokoláda, sušienky a pod.). Pokiaľ ide o sorbet, používa sa namiesto mlieka len voda. Niekde sa pridávajú aj vajíčka. Všetko záleží od toho, do akej kvalitnej zmrzlinárne sa vyberiete.

Lacnejšie varianty, resp. tie menej kvalitné často nie sú ani tak zmrzlina, ako mrazený krém, obsahujúci rôzne umelé príchute, želatíny na stuženie, či rastlinné oleje. Kvalitná zmrzlina je z čerstvých, poctivých surovín, pričom jej základ je najprv potrebné uvariť.

Ako nájsť bezpečnú zmrzlinu?

Nuž, toto je veľmi náročná otázka, keďže veľa krát nám ľudia odpovedia „Však je to zmrzlina, tam nie je múka“ , avšak netušia aké problémy nám vlastne môže lepok či laktóza spôsobiť. Ostáva nám asi len jedno, spoliehať sa na serióznych producentov kvalitnej zmrzliny. Práve takou je aj Zmrzlina LuMi, do ktorej sme sa vybrali vyrobiť si vlastnú zmrzlinu sami a pozrieť sa ako taká výroba vyzerá.

bezlepková zmrzlina
Naše tyčinky sa pripravujú, že dochutia skvelú zmrzlinu:)
bezlaktózová zmrzlina
Kúsky ovocných tyčiniek PINK ONION sa idú trošku schladiť.

Ako sa vyrába zmrzlina najčastejšie? Aké technológie používate vy?

„My robíme každú zmrzlinu zvlášť z čerstvých surovín, na každú máme vlastný základ. Máme tu napríklad smotanový, z ktorého robíme vanilku, cookies, jahodu. Čokoláda je na iný základ, ale tiež je tam mlieko a smotana, čiže to nie je možné predávať ako bez laktózy. Robíme však čokoládový sorbet, ktorý je bez laktózy a teda vhodný aj pre intolerantných. Taktiež ako jediní vyrábame i špeciálnu zmrzlinu pre diabetikov, prezrádza majiteľka zmrzliny LuMi, Miriama Antalová.

 

Prečo ste sa rozhodli venovať práve tomuto?

„Zmrzlinu robím už od vysokej školy, kedy som zároveň študovala, brigádovala aj sa venovala zmrzline, to boli naozaj zaujímavé časy.“ (smiech)

 

Je Zmrzlina LuMi niečím úplne výnimočná / odlišná od iných?

Ako jediní robia aj diabetickú zmrzlinu. Často im chodia aj rôzne špeciálne objednávky, vždy keď má pani majiteľka priestor pripraví zmrzlinu podľa predstáv zákazníka a aj ich špeciálnych požiadaviek. „Zúčastňujeme sa tiež rôznych veľkých akcií. Nedávno sme vyhrali ocenenie najlepšia zmrzlina v Petržalke,“ dodáva majiteľka s tým, že ciele do budúcna sú ešte vyššie.

 

bezlepková zmrzlinaMôže si byť celiatik / laktózový intolerant istý, že tu si bezpečne „pomaškrtí“?

„Nikdy by som si nedovolila označiť zmrzlinu za bezlepkovú, keď viem, že napríklad pred ňou sa v stroji robila zmrzlina, v ktorej lepok či laktóza boli. Pokiaľ nemám stroj stopercentnte vyčistený, nikdy takúto zmrzlinu neoznačím za „BEZ LEPKU / BEZ LAKTÓZY“.

Aj napriek tomu sa zákazníci často pýtajú na obsah a zmrzlinu si dajú aj s tým, že by mohla obsahovať stopy lepku pokiaľ práve do nej samotnej pridaný nebol. Potom je zas druhá skupina, ktorí sú veľmi opatrní, preto sú v LuMi radi, keď nás zákazníci upozornia na svoje intolerancie.🙋‍♀️

Ak zákazník na svoju intoleranciu upozorní, vždy je mu dopriata porcia s čistou umytou naberačkou, do príslušného kornútku aj so servítkou.

Trendy na tento rok?

Tento rok sú trendy celkom zaujímavé, v kurze sú zmrzliny, ktoré majú v sebe celé časti, resp. niekedy aj zvyšky, z ktorých bola zmrzlina vyrobená. A to aj celkom kuriózne. Moderné je napríklad do zmrzliny s alkoholom na dekoráciu zapichnúť do nej i fľašu, ktorej obsah sa v zmrzline použil. Veľmi žiadané sú aj sorbety a nezvyčajné príchute ako napríklad príchuť smoothie, ktorú sme si aj spolu vyrobili.

 

zmrzlina bez lepku
Základ sa rozmixuje tyčovým mixérom
zmrzlina bez lepku
Zo stroja už vycháza veľmi voňavá a s dokonalou konzistenciou
bezlepková zmrzlina
Hotová zmrzlina i s dekoráciou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           Najšialenejšia príchuť, ktorú ste vyrábali?

Robili sa tu už rôzne príchute, keďže záujem je naozaj veľký, od slaných cez sladké, kyslé až po tie s obsahom alkoholu. Za zmienku napríklad stojí príchuť Bailyes či Aperol Spritz. 🍸

Našim cieľom je robiť hlavne kvalitnú zmrzlinu z poctivých surovín, napríklad na banánovú dávam do vaničky 2,5 kg banánov.

 

Ďakujem za nahliadnutie do „kuchyne“ a skvelý prístup i pre nás intolerantých.

zmrzlina vegánska

Článok pripravila: Iveta Škrabáková
Táto webstránky využíva pre svoju funkčnosť súbory cookies. Jej používaním s tým súhlasíte.