Vďaka neustálemu nárastu výrobkov bez lepku označovaných aj ako „GLUTEN FREE“, sa naskytá otázka, kto vlastne všetky tieto produkty konzumuje? V súčasnosti je veľkým trendom vynechávať lepok zo svojho jedálnička, pričom sa môže stať, že sa zabudne práve na tých, ktorí lepok zjesť naozaj nemôžu, pretože im hrozia rôzne zdravotné komplikácie.

Ak vám alebo niekomu z vášho okolia diagnostikovali celiakiu, či alergiu na lepok, môže sa vám vynárať hneď niekoľko otázok. Čo teraz môžem jesť? Budem musieť všetky etikety povinne podrobne čítať?

Tu je komplexný pohľad na problematiku lepku ako takého :

Čo je lepok a kto sa mu musí vyhnúť?

Jednoducho povedané, lepok je názov skupiny proteínov (bielkovín), ktoré sa nachádzajú v zrnách ako pšenica, raž, jačmeň, ovos a špalda. V podstate zvyšuje elasticitu a žuvateľnosť potravín. Vďaka nemu získame krásny nadýchaný jemný chlieb či ťahavé kysnuté cesto.

Pre väčšinu zdravých ľudí nemá vyhýbanie sa lepku žiadny väčší význam. Teórie ako, že lepok je príčinou priberaní na hmotnosti či vzniku cukrovky, alebo disfunkcii štítnej žľazy sa nepotvrdili. V skutočnosti je strava obsahujúca celozrnné produkty spojená s viacerými pozitívami. Možno spomenúť napríklad znížené riziko srdcových ochorení či diabetes 2. typu.

Existujú však zdravotné stavy, ktoré vyžadujú obmedzenie alebo úplné odstránenie konzumácie lepku. Sú to práve celiakia – vyžadujúca striktnú bezlepkovú diétu, alebo alergia na lepok. Každé z týchto ochorení má pritom rôzne príznaky, ktoré sa často líšia v závislosti od toho, o aké ochorenie ide.

Čo je teda celiakia a čo alergia na lepok?

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje zhruba 1 percento populácie, aj keď mnohí ľudia sú stále nediagnostikovaní. Ak ľudia trpiaci celiakiou skonzumujú lepok, ich organizmus automaticky vyvolá autoimunitnú reakciu, ktorá poškodzuje tenké črevo.

Týmto poškodením máme na mysli skrátenie alebo úplné vyhladenie klkov v tenkom čreve, čo môže byť sprevádzané i zápalom celého tráviaceho traktu. Výsledkom stratu klkov je, že telo nedokáže správne absorbovať potrebné živiny, v súvislosti s čím sa nabaľuje rad ďalších zdravotných ťažkostí.

Dodnes sa zatiaľ lekárom nepodarilo vyvinúť žiadnu účinnú liečbu na celiakiu, ani prísť na príčinu, prečo toto ochorenie vzniká. Jediným riešením „liečbou“ je prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty (stravy, ktorá neobsahuje ani minimálne množstvá lepku). Preto musia byť ľudia s celiakiou maximálne ostražití pri výbere potravín v obchode či reštaurácii.

Medzi symptómy celiakie možno zaradiť napríklad :

  • hnačka,
  • zápcha,
  • zvracanie,
  • nevoľnosti,
  • točenie hlavy,
  • slabosť,
  • reflux.

Niektorí pacienti tiež uvádzajú zmeny nálad, depresie. Iní naopak v krátkodobom horizonte nezaznamenali žiadne očividné príznaky. Približne 30 percent ľudí s celiakiou pritom pred diagnostikovaním netrpí klasickými príznakmi celiakie, a teda problémami s tráviacim traktom.

Neliečená celiakia v dlhodobom horizonte vedie k vážnym zdravotným problémom ako :

  • anémia,
  • neplodnosť,
  • devitaminóza,
  • neurologické problémy.

Celiakia sa diagnostikuje dvomi spôsobmi :

  1. testom protilátok v krvi, ktoré naznačujú imunitnú reakciu na lepok,
  2. biopsiou uskutočnenou formou endoskopie (do tráviaceho traktu sa cez ústnu dutinu zavedie dlhá hadica na odobratie vzorky z tenkého čreva, na ktorej sa v laboratóriu pozorujú známky poškodenia)

Potraviny, ktorým sa pri celiakii treba vyhnúť?

Resp. venovať im zvýšenú pozornosť, nakoľko lepok môžu obsahovať :

Obsahujúce lepok : všetky produkty na báze pšenice, raže, jačmeňa, ovsa, špaldy :

  • Chlieb a strúhanka,
  • Krutóny,
  • Tortilly,
  • Pečivo, sušienky a koláče,
  • Cestoviny,
  • Pivo,
  • Sójová omáčka.

Mnoho zŕn, ktoré síce v názve pšenicu nemajú, no sú vlastne pšenicou :

  • kuskus,
  • durum,
  • krupica,
  • žito,
  • seitan,
  • bulgur.

Čo je to intolerancia na lepok?

Gluténová intolerancia, dnes známa aj ako alergia na pšenicu je nealergická porucha funkcie čreva, s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená lepkom. V podozrení je však látka nazývaná ATA (adenozín-trifosfát-amyláza), bielkovina, ktorú nájdeme v moderných odrodách pšenice.

Práve o nej sa predpokladá, že je spúšťačom citlivosti na pšenicu. Prečo vlastné intolerancia vzniká však nebolo dodnes definované, no ukazuje sa, že takmer vo všetkých prípadoch intolerancie na lepok išlo o reakciu na nejakú zložku pšenice. Vzhľadom na tento fakt sa lekári domnievajú, že ide skôr o alergiu na pšenicu, ako alergiu na lepok.

Ako každá iná alergia, aj alergia na pšenicu znamená, že telo vytvára protilátky. Konkrétne v tomto prípade proti proteínu, ktorý pšenica obsahuje.

Medzi príznaky alergie na pšenicu patria :

  • žihľavka,
  • dýchavičnosť,
  • zvracanie,
  • hnačka,
  • kašeľ,
  • anafylaxia.

Anafylaxia môže ohroziť ľudský život, a preto by ľudia s alergiou na pšenicu mali pri sebe nosiť epinefrínovú injekciu.

Alergia na pšenicu je frekventovanejšia u detí, a podľa štatistík sa až dve tretiny detí tejto alergie zbavia do svojho 12 roku života.

Alergia na pšenicu sa diagnostikuje týmito spôsobmi :

Tzv. vylučovacou metódou

Lekár musí najprv vylúčiť celiakiu, alergiu na pšenicu, laktózu a iné potravinové alergie.

Kožný test : Pri kožnom teste sa extrakty pšeničného proteínu aplikujú na pichnutú pokožku, na ruky alebo chrbát. Následne cca po 15 minútach sa kontrolujú alergické reakcie, ktoré sa na koži javia ako vyduté červené hrbole alebo svrbenie.

Krvný test : pri krvnom teste sa meria úroveň protilátok proti pšeničným bielkovinám.

Tieto testy sú však častokrát nedostatočné a mätúce, preto si človek s podozrením na alergiu musí viesť denník skonzumovaných jedál, a testovať sa opätovne pri strave s lepkom a bez neho.

Takéto testovanie musí podliehať lekárskemu dohľadu. Vyzerá asi takto :

Ak sa po nasadení diéty bez lepku a bez pšenice stav pacienta výrazne zlepší, možno predpokladať, že ide o precitlivenosť na lepok / pšenicu. Po uplynutí liečby sa potom môže do stravy pridať strava kontaminovaná lepkom alebo pšenicou. Pokiaľ sa neobjavia príznaky ako u celiatikov, mala by byť diagnóza jasná – „intolerancia na lepok / pšenicu.

Vzhľadom na to, že celá problematika alergie na lepok, resp. pšenicu je stále predmetom skúmania, nemožno liečbu určiť všeobecne, ani príznaky automaticky prisudzovať jednému ochoreniu. Je potrebné zájsť k lekárovi a prípad riešiť individuálne.

Potraviny, ktorým sa pri alergii na pšenicu treba vyhnúť?

Na rozdiel od celiatikov, ľudia alergickí na pšenicu, nemusia vylúčiť zo svojej stravy všetky zdroje obsahujúce glutén. Opatrne treba vylúčiť len zdroje pšenice a pozorne sledovať zloženia potravín. Častokrát je totiž pšenica ukrytá aj tam, kde by ste ju najmenej čakali.

Kde všade ešte na vás môže lepok / pšenica číhať?

  • zmrzlina, mrazený jogurt a puding,
  • granolové alebo proteínové tyčinky,
  • predpripravené alebo marinované mäso a hydina,
  • zemiakové lupienky a hranolky,
  • sladkosti (tyčinky, gumené medvedíky),
  • konzervované a sáčkové polievky,
  • fľaškové šalátové dresingy,
  • zmesi korenia,
  • rúže a iné kozmetické výrobky,
  • lieky a doplnky výživy.

Ak si tento článok dočítal/dočítala až dokonca, tak máš poštovné na hrnček či tričko zdarma. Stačí napísať do objednávky „prečítené“ 🙂

Pripravila : Iveta Škrabáková

X