SUSHI je bez lepku a bez mlieka :)
Aký je postup na sushi maki?
Zistili sme, že to zvládneme celkom ľahko a chutí tak isto ako v najlepších sushi baroch. A to nás potešilo. Základom je dobre urobená ryža a kvalitné, čerstvé ingrediencie. Sushi je možné urobiť i čisto zeleninové i pre celiakov či vegánov. A tiež je veľmi chutné.
Losos čo sme na sushi použili bol údený z Lidla / skúšali sme i z Billy, no ten nám nechutil. Určite sa dá kúpiť i čerstvý z Metra, no tam sa nám nechce ísť 🙁
Základom je použiť kvalitnú ryžu, ktorá je určená na sushi. Dôkladne ju premyjeme v studenej vode, Viac krát, kým je voda číra.
Následne ryžu na suchi presunieme do hrnca a zalejeme vodou, aby bola max 2 cm nad ryžou. Takto ju necháme stáť 30 minút.
Po 30 minútach ryžu v hrnci prikryjeme pokrievkou, dáme variť na silný oheň a počkáme kým začne vrieť. Stíšime, necháme variť 10 minúť. Po 10 minútach len vypneme, neodokrývame a počkáme ďalších 10 minút. Zatiaľ si pripravíme nálev.
NÁLEV: V miske zmiešame ocot, hnedý cukor a trochu soli.
Ryžu premiestnime do drevenej či umelej misky a zalejeme pripravenou octovou zálievkou. Dôkladne je premiešame a už iba necháme vychladnúť. (odporúča sa miešať dreveným alebo plastovým príborom, nie kovovým – inak stratí svoju chuť)
Pripravíme si rolovaciu podložku, obalíme ju potravinovou fóliou a položíme list z rias. Na riase sú už predznačené pásiky, ako ju krájať, keď bude hotová rolka.
Ryža je veľmi lepkavá, tak si pri nanášaní či roztieraní namáčame prsty studenou vodou.
Ryžu natrieme do 3/4 riasy.
A rozložíme pásik s ingredienciami. (my máme radi: losos, avokádo, omeleta, uhorka)
Potom rolku zatočíme a nakrájame (mokrým nožíkom)
Podrobnejšie
- Trvanie prípravy 00:20
- Dĺžka varenia 00:10
- Typ jedla: Bezlaktózové, Bezlepkové
- Počet porcií: 2
Prísady
- 250 g ryža (určená na sushi)
- 2 plátky morská riasa
- 3 plátky údený losos
- 1 ks avokádo
- 1 ks uhorka
- 1 ks cukina
- 3 PL kaviár
- Sójová omáčka - Kikkoman
- 1 PL hnedý cukor
- 3 PL ryžový ocot
- 1 štipka soľ
- pasta wasabi
Príprava
- 1Základom je použiť kvalitnú ryžu, ktorá je určená na sushi. Dôkladne ju premyjeme v studenej vode, Viac krát, kým je voda číra.
- 2Následne ryžu na suchi zalejeme vodou, aby bola max 2 cm nad ryžou. Takto ju necháme stáť 30 minút.
- 3Po 30 minútach ryžu dáme na silný oheň, počkáme kým začne vrieť. Stíšime, prikryjeme, necháme variť 10 minúť. Po 10 minútach ju odokryjeme a pripravíme si nálev.
- 4NÁLEV: V miske zmiešame ocot, hnedý cukor a trochu soli.
- 5 Ryžu premiestnime do drevenej či umelej misky a zalejeme pripravenou octovou zálievkou. Dôkladne je premiešame a už iba necháme vychladnúť.
- 6Pripravíme si rolovaciu podložku, obalíme ju potravinovou fóliou a položíme list z rias. Na riase sú už predznačené pásiky, ako ju krájať, keď bude hotová rolka.
- 7Ryža je veľmi lepkavá, tak si pri nanášaní či roztieraní namáčame prsty studenou vodou.
- 8Ryžu natrieme do 2/3 riasy.
- 9A rozložíme pásik s ingredienciami.
- 10Potom rolku zatočíme a nakrájame.