recept na sushi

Aký je postup na sushi maki?

Zistili sme, že to zvládneme celkom ľahko a chutí tak isto ako v najlepších sushi baroch. A to nás potešilo. Základom je dobre urobená ryža a kvalitné, čerstvé ingrediencie. Sushi je možné urobiť i čisto zeleninové i pre celiakov či vegánov. A tiež je veľmi chutné.

Losos čo sme na sushi použili bol údený z Lidla / skúšali sme i z Billy, no ten nám nechutil. Určite sa dá kúpiť i čerstvý z Metra, no tam sa nám nechce ísť 🙁

Základom je použiť kvalitnú ryžu, ktorá je určená na sushi. Dôkladne ju premyjeme v studenej vode, Viac krát, kým je voda číra.

Následne ryžu na suchi presunieme do hrnca a zalejeme vodou, aby bola max 2 cm nad ryžou. Takto ju necháme stáť 30 minút.

Po 30 minútach ryžu v hrnci prikryjeme pokrievkou, dáme variť na silný oheň a počkáme kým začne vrieť. Stíšime, necháme variť 10 minúť.  Po 10 minútach len vypneme, neodokrývame a počkáme ďalších 10 minút. Zatiaľ si pripravíme nálev.

NÁLEV: V miske zmiešame ocot, hnedý cukor a trochu soli.

Ryžu premiestnime do drevenej či umelej misky a zalejeme pripravenou octovou zálievkou. Dôkladne je premiešame a už iba necháme vychladnúť. (odporúča sa miešať dreveným alebo plastovým príborom, nie kovovým – inak stratí svoju chuť)

Pripravíme si rolovaciu podložku, obalíme ju potravinovou fóliou a položíme list z rias. Na riase sú už predznačené pásiky, ako ju krájať, keď bude hotová rolka.

Ryža je veľmi lepkavá, tak si pri nanášaní či roztieraní namáčame prsty studenou vodou.

Ryžu natrieme do 3/4 riasy.

A rozložíme pásik s ingredienciami. (my máme radi: losos, avokádo, omeleta, uhorka)

Potom rolku zatočíme a nakrájame (mokrým nožíkom)

Podrobnejšie

  • Trvanie prípravy 00:20
  • Dĺžka varenia 00:10
  • Typ jedla: Bezlaktózové, Bezlepkové
  • Počet porcií: 2

Prísady

  • 250 g ryža (určená na sushi)
  • 2 plátky morská riasa
  • 3 plátky údený losos
  • 1 ks avokádo
  • 1 ks uhorka
  • 1 ks cukina
  • 3 PL kaviár
  • Sójová omáčka - Kikkoman
  • 1 PL hnedý cukor
  • 3 PL ryžový ocot
  • 1 štipka soľ
  • pasta wasabi

Príprava

  • 1Základom je použiť kvalitnú ryžu, ktorá je určená na sushi. Dôkladne ju premyjeme v studenej vode, Viac krát, kým je voda číra.
  • 2Následne ryžu na suchi zalejeme vodou, aby bola max 2 cm nad ryžou. Takto ju necháme stáť 30 minút.
  • 3Po 30 minútach ryžu dáme na silný oheň, počkáme kým začne vrieť. Stíšime, prikryjeme, necháme variť 10 minúť. Po 10 minútach ju odokryjeme a pripravíme si nálev.
  • 4NÁLEV: V miske zmiešame ocot, hnedý cukor a trochu soli.
  • 5 Ryžu premiestnime do drevenej či umelej misky a zalejeme pripravenou octovou zálievkou. Dôkladne je premiešame a už iba necháme vychladnúť.
  • 6Pripravíme si rolovaciu podložku, obalíme ju potravinovou fóliou a položíme list z rias. Na riase sú už predznačené pásiky, ako ju krájať, keď bude hotová rolka.
  • 7Ryža je veľmi lepkavá, tak si pri nanášaní či roztieraní namáčame prsty studenou vodou.
  • 8Ryžu natrieme do 2/3 riasy.
  • 9A rozložíme pásik s ingredienciami.
  • 10Potom rolku zatočíme a nakrájame.
X