Bezlepkové kváskové rožky so semienkami
Rožky / rohlíky z bezlepkovej múky
Začneme prípravou štartéra. Vo veľkej sklenej mise zmiešame zmes na rožky:
150g múky Promix Beta od Novalim
150ml vody ( nie teplej)
1 lyžicu bezlepkového kvásku
Suroviny spolu zmiešame a misu prikryjeme potravinovou fóliou (alebo igelitovou čiapkou do sprchy – vydrží nám viackrát).
Zároveň si do druhej malej misky navážime
20g pohankových vločiek
20g slnečnicových semienok
10g ľanových semienok
a zalejeme ich 50ml vriacej vody. Nemiešame, ale hneď misku prikryjeme napr. tanierikom, aby nám para neunikla.
Obe misky – so štartérom a so semienkami- necháme na kuchynskej linke pri izbovej teplote 9 – 12 hodín. ( celú noc do rána alebo od rána až kým sa vrátime z práce)
Pokračujeme vytvorením cesta. Zmiešame vykvasený štartér, sparené semienka s vločkami a tieto suroviny:
340g múky Promix Beta od Novalim
1lyžicu psyllia
300ml bezlaktózového mlieka
1,5 lyžičky soli
1 lyžicu oleja
Rukami všetko spolu vymiešame až kým nám vznikne hladké cesto. Je lepkavé. Misu s cestom prikryjeme igelitom a necháme na linke 2 hodiny kvasiť.
Po 2 hodinách cesto pomocou stierky preklopíme na pracovnú plochu vysypanú bezlepkovou múkou, keďže sa cesto ešte lepí. Rukami ho na doske premiesime, pracuje sa s ním dobre, troška si ho podsypávame múkou.
Cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Každý kúsok premiesime, vytvoríme guľu a pomocou valčeka na cesto vyvaľkáme trojuholník hrubý približne 7 mm. Zrolujeme ho do tvaru rožka, párkrát ho opakovane kotúľame po doske, aby sa zlepili všetky spoje a ohneme ho do tvaru C. Takto spracujeme všetkých 6 dielov cesta.
Rožky ukladáme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme ich igelitom. Necháme 2 hodiny kvasiť na linke.
Rúru si zohrejeme na 230°C, z rožkov odstránime igelit ( nebojte sa, nenalepil sa). Plech s rožkami vložíme do horúcej rúry a ešte rýchlo na spodok rúry vylejeme 0,5dcl vody. Dvierka rýchlo zavrieme. V rúre sa nám vytvorí para, pomocou ktorej bezlepkové pečivo narastie a bude nám viac chutiť.Pečieme 20minút.
Po upečení necháme rožky na horúcom plechu úplne vychladnúť a ešte ich prikryjeme suchou utierkou. konzumujeme až po úplnom vychladnutí.
Vychladnuté rožky môžeme hneď uskladniť v mrazničke. Tak budeme mať vždy k dispozícii čerstvé pečivo. Stačí ho vybrať hodinu pred konzumáciou.
Pre prácu s cestom si môžete pozrieť toto naše video:
Podrobnejšie
- Trvanie prípravy 17:00
- Dĺžka varenia 00:20
- Typ jedla: Bezlepkové, Nízkohistamínové, Bezlaktózové
- Počet porcií: 6
Prísady
- 150g múky Promix Beta Novalim
- 150ml vody
- 1PL bezlepkového kvásku
- 20g pohankových vločiek
- 20g slnečnicových semienok
- 10g ľanových semienok
- 50ml vriacej vody
- 340g múky Promix Beta Novalim
- 1 PL psyllia
- 300ml bezlaktózového mlieka
- 1,5 ČL soli
- 1 PL oleja