rožky bez lepku

Rožky / rohlíky z bezlepkovej múky

Začneme prípravou štartéra. Vo veľkej sklenej mise zmiešame zmes na rožky:

150g múky Promix Beta od Novalim

150ml vody ( nie teplej)

1 lyžicu bezlepkového kvásku

Suroviny spolu zmiešame a misu prikryjeme potravinovou fóliou (alebo igelitovou čiapkou do sprchy – vydrží nám viackrát).

Zároveň si do druhej malej misky navážime

20g pohankových vločiek

20g slnečnicových semienok

10g ľanových semienok

a zalejeme ich 50ml vriacej vody. Nemiešame, ale hneď misku prikryjeme napr. tanierikom, aby nám para neunikla.

Obe misky – so štartérom a so semienkami- necháme na kuchynskej linke pri izbovej teplote 9 – 12 hodín. ( celú noc do rána alebo od rána až kým sa vrátime z práce)

Pokračujeme vytvorením cesta.  Zmiešame vykvasený štartér, sparené semienka s vločkami a tieto suroviny:

340g múky Promix Beta od Novalim

1lyžicu psyllia

300ml bezlaktózového mlieka

1,5 lyžičky soli

1 lyžicu oleja

Rukami všetko spolu vymiešame až kým nám vznikne hladké cesto. Je lepkavé. Misu s cestom prikryjeme igelitom a necháme na linke 2 hodiny kvasiť.

Po 2 hodinách cesto pomocou stierky preklopíme na pracovnú plochu vysypanú bezlepkovou múkou, keďže sa cesto ešte lepí. Rukami ho na doske premiesime, pracuje sa s ním dobre, troška si ho podsypávame múkou.

Cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov. Každý kúsok premiesime, vytvoríme guľu a pomocou valčeka na cesto vyvaľkáme trojuholník hrubý približne 7 mm. Zrolujeme ho do tvaru rožka, párkrát ho opakovane kotúľame po doske, aby sa zlepili všetky spoje a ohneme ho do tvaru C. Takto spracujeme všetkých 6 dielov cesta.

Rožky ukladáme na plech s papierom na pečenie a prikryjeme ich igelitom. Necháme 2 hodiny kvasiť na linke.

Rúru si zohrejeme na 230°C, z rožkov odstránime igelit ( nebojte sa, nenalepil sa). Plech s rožkami vložíme do horúcej rúry a ešte rýchlo na spodok rúry vylejeme 0,5dcl vody. Dvierka rýchlo zavrieme. V rúre sa nám vytvorí para, pomocou ktorej bezlepkové pečivo narastie a bude nám viac chutiť.Pečieme 20minút.

Po upečení necháme rožky na horúcom plechu úplne vychladnúť a ešte ich prikryjeme suchou utierkou. konzumujeme až po úplnom vychladnutí.

Vychladnuté rožky môžeme hneď uskladniť v mrazničke. Tak budeme mať vždy k dispozícii čerstvé pečivo. Stačí ho vybrať hodinu pred konzumáciou.

Pre prácu s cestom si môžete pozrieť toto naše video:

Podrobnejšie

  • Trvanie prípravy 17:00
  • Dĺžka varenia 00:20
  • Typ jedla: Bezlepkové, Nízkohistamínové, Bezlaktózové
  • Počet porcií: 6

Prísady

  • 150g múky Promix Beta Novalim
  • 150ml vody
  • 1PL bezlepkového kvásku
  • 20g pohankových vločiek
  • 20g slnečnicových semienok
  • 10g ľanových semienok
  • 50ml vriacej vody
  • 340g múky Promix Beta Novalim
  • 1 PL psyllia
  • 300ml bezlaktózového mlieka
  • 1,5 ČL soli
  • 1 PL oleja
X