Naša bezlepková bageta je z domáceho bezlepkového kvásku

Večer si pripravíme štartér.

Vo veľkej sklenenej mise zmiešame:

150 g  múky PROMIX BETA od Novalim

150 ml vody, nie teplej

1 PL bezlepkového kvásku (my máme z ryžovej múky)

Ako sa teda robí bezlepková bageta z domáceho kvásku? Premiešame, misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na kuchynskej linke do rána alebo 12 hodín.

Ráno do cesta primiešame:

300 ml vody (nie teplej)

360 g múky PROMIX BETA od Novalim

2 lyžičky soli

2 lyžice bieleho jogurtu

1 polievkovú lyžicu psyllia

Rukou vymiesime homogénne cesto. Je ešte mierne lepkavé. Misku opäť prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke kvasiť 2 hodiny.

Pomocou stierky cesto v mise premiesime a vyberieme na pomúčenú podložku. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti a v rukách ich po jednom premiesime. Cesto sa nám už prestalo lepiť, pracuje sa s ním dobre.

Rukami vytvarujeme 3 obdĺžniky (budúce bezlepkové bagety) a premiestnime ich do formy na bagety. Je to kvôli zjednodušeniu, aby cesto dobre držalo tvar.

Cesto vo forme opäť prikryjeme fóliou a necháme ešte 1 hodinu kvasiť.

Rúru si zohrejeme na 230°C

Fóliu odstránime (nebojte sa, neprilepí sa)

Žiletkou na povrchu hlboko narežeme.

Pripravené bagety vložíme do rozhorúčenej rúry a na dno rúry ešte vylejeme 0,5 dcl vody.

Vytvorená para zasyčí, hneď zavrieme rúru. Para nám bagety krásne zdvihne. Pečieme 25-30 minút. Záleží od toho, či máme radi prepečenejšie.

Po vybratí z rúry bagety necháme vo forme, prikryjeme utierkou a necháme ich tak až kým vychladnú.

Na záver bezlepkové bagety ochutíme „čo chladnička dala“.

Pre prácu s cestom si môžete pozrieť toto naše video:

X