Ako sa robí bezlepková bageta?
Naša bezlepková bageta je z domáceho bezlepkového kvásku
Večer si pripravíme štartér.
Vo veľkej sklenenej mise zmiešame:
150 g múky PROMIX BETA od Novalim
150 ml vody, nie teplej
1 PL bezlepkového kvásku (my máme z ryžovej múky)
Ako sa teda robí bezlepková bageta z domáceho kvásku? Premiešame, misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na kuchynskej linke do rána alebo 12 hodín.
Ráno do cesta primiešame:
300 ml vody (nie teplej)
360 g múky PROMIX BETA od Novalim
2 lyžičky soli
2 lyžice bieleho jogurtu
1 polievkovú lyžicu psyllia
Rukou vymiesime homogénne cesto. Je ešte mierne lepkavé. Misku opäť prikryjeme fóliou a necháme na kuchynskej linke kvasiť 2 hodiny.
Pomocou stierky cesto v mise premiesime a vyberieme na pomúčenú podložku. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti a v rukách ich po jednom premiesime. Cesto sa nám už prestalo lepiť, pracuje sa s ním dobre.
Rukami vytvarujeme 3 obdĺžniky (budúce bezlepkové bagety) a premiestnime ich do formy na bagety. Je to kvôli zjednodušeniu, aby cesto dobre držalo tvar.
Cesto vo forme opäť prikryjeme fóliou a necháme ešte 1 hodinu kvasiť.
Rúru si zohrejeme na 230°C
Fóliu odstránime (nebojte sa, neprilepí sa)
Žiletkou na povrchu hlboko narežeme.
Pripravené bagety vložíme do rozhorúčenej rúry a na dno rúry ešte vylejeme 0,5 dcl vody.
Vytvorená para zasyčí, hneď zavrieme rúru. Para nám bagety krásne zdvihne. Pečieme 25-30 minút. Záleží od toho, či máme radi prepečenejšie.
Po vybratí z rúry bagety necháme vo forme, prikryjeme utierkou a necháme ich tak až kým vychladnú.
Na záver bezlepkové bagety ochutíme „čo chladnička dala“.